Προς νέες διώξεις για εξοπλιστικά

Προς νέες διώξεις για εξοπλιστικά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ποινικές διώξεις για δωροδοκίες και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, που προσδίδουν δυναμική στις έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ζητεί να ασκηθούν, κατά πληροφορίες, η ειδική ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και για μετά το 2002 έως και σήμερα, καλύπτοντας και την περίοδο επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Η ανακρίτρια, που χειρίζεται τους φακέλους των εξοπλιστικών που υπεγράφησαν επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, θα ζητήσει εγγράφως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την άσκηση συμπληρωματικών ποινικών διώξεων, προκειμένου να τρέξουν οι έρευνες με ανοίγματα λογαριασμών και ελέγχους σε περιουσιακά στοιχεία και του πρώην υπουργού, μετά και την κατάθεση που εδόθη από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Η ανακριτική ενέργεια εκτιμάται ως σημαντική, καθώς τα εν λόγω αδικήματα, και κυρίως εκείνο για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, μπορεί να μην καλύπτονται από την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να απαγγελθούν και κατά πολιτικών, όπως έγινε και στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου. Η άσκηση διώξεων που καλύπτουν και την περίοδο της υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου ενδέχεται να αγγίξουν τον ίδιο, συγγενικά του πρόσωπα και άλλους εμπλεκομένους. Οι ανακριτές αξιολογούν στοιχεία από κατασχέσεις σε σπίτια εμπλεκομένων στην υπόθεση των φρεγατών, σύμβαση που δρομολογήθηκε το 1998 αλλά ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Παπαντωνίου, όπως και μαρτυρικές καταθέσεις για την ίδια υπόθεση.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς και οι ανακριτές συνεκτιμούν τα στοιχεία από την έρευνα για τους λογαριασμούς της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, που έχουν εντοπιστεί στην Ελβετία μέσω της λίστας Λαγκάρντ. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν έχουν μέχρι σήμερα πεισθεί ότι τα χρήματα των λογαριασμών Κουράκου προέρχονται, όπως η ίδια ισχυρίζεται, από τον πρώην σύζυγό της για την ανατροφή των παιδιών τους. Σημειωτέον ότι η Σταυρούλα Κουράκου και ο Γιάννος Παπαντωνίου έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για παραλείψεις στη δήλωση «πόθεν έσχες» των συγκεκριμένων λογαριασμών.

Παράλληλα, στην Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν φθάσει προ δεκαπενθημέρου νεότερες ενημερώσεις από τις ελβετικές αρχές για τον εντοπισμό ακόμα δύο λογαριασμών και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες δημοσιοποίησε η «Κ» την περασμένη Κυριακή, τα νέα αυτά στοιχεία κινητοποίησαν την Εισαγγελία Διαφθοράς η οποία αμέσως απέστειλε αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να φθάσουν στις ελληνικές δικαστικές αρχές τα πλήρη στοιχεία των λογαριασμών αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, που ασχολούνται καιρό με τα εξοπλιστικά και επί υπουργίας Παπαντωνίου, ερευνούν παράλληλα και σε συνδυασμό το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού, περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμούς, αλλά και της συζύγου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή