ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατράγουδα με τις λίστες χειρουργείων

paratragoyda-me-tis-listes-cheiroyrgeion-2186198

Με το… αριστερό ξεκίνησε η εφαρμογή της λίστας χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας. Με λάθη, ελλιπή ή και παλιά στοιχεία για τα χειρουργεία ή ακόμα και «κρυμμένες» στον ιστότοπο, οι λίστες χειρουργείου έως χθες το πρωί είχαν αναρτηθεί σε περίπου 50 ιστοσελίδες δημόσιων νοσοκομείων της χώρας –από ένα σύνολο 130 μονάδων– παρά το γεγονός ότι η διορία που είχαν οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων για την εφαρμογή του μέτρου έληξε από τις αρχές Απριλίου.

Ειδικότερα, όλα τα νοσοκομεία της χώρας από τις αρχές Απριλίου υποχρεούνται στο πλαίσιο της διαφάνειας να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους λίστες χειρουργείου για τα τακτικά περιστατικά, στις οποίες θα αναγράφονται ο μοναδικός αριθμός που λαμβάνει από το νοσοκομείο κάθε ασθενής, το είδος της επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί, η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης της κατάστασής του, η κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το περιστατικό (με βάση το πόσο μπορεί να περιμένει η επέμβαση) και ο χρόνος διενέργειας του χειρουργείου. Επιπρόσθετα, υποχρεούνται να αναρτούν και λίστα με έκτακτα χειρουργεία που διενεργήθηκαν την προηγουμένη. Η σχετική υπουργική απόφαση για την υποχρέωσή τους αυτή, υπεγράφη τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και τους δόθηκε διορία τριών μηνών για να προετοιμαστούν.

Ούτε καν ιστοσελίδα

Μία απλή έρευνα στις ιστοσελίδες των νοσοκομείων κατέδειξε ότι κάθε άλλο παρά συνέπεια επέδειξαν τα περισσότερα σε αυτή τους την υποχρέωση. Λίστα χειρουργείου είχαν αναρτήσει περίπου 50 νοσοκομεία στα οποία δεν συγκαταλέγονταν –τουλάχιστον έως χθες το πρωί– μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες όπως ο «Ευαγγελισμός», το «Αττικόν», ή το Λαϊκό. Κάποια δε μικρά νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν ιστοσελίδα, όπως υποχρεούνται.

Από αυτά τα περίπου 50 νοσοκομεία, ελάχιστα ήταν όσα είχαν «ανεβάσει» και λίστες με τα έκτακτα χειρουργεία, ενώ σε τουλάχιστον πέντε νοσοκομεία η λίστα είχε αναρτηθεί μία φορά και δεν είχε προστεθεί νεότερη. Πολλά νοσοκομεία έκαναν το λάθος να «κατεβάζουν» τις λίστες χειρουργείων των προηγούμενων εβδομάδων, αφήνοντας μόνο τις νεότερες και ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τον λόγο για τον οποίο έγινε το μέτρο: τον «δημόσιο» έλεγχο του χρόνου προγραμματισμού του κάθε χειρουργείου από τον ενδιαφερόμενο, ο οποίος θα μπορεί να εντοπίζει εάν άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας «παρέκαμψε» την προτεραιότητα. Στο ίδιο πλαίσιο αναρτήθηκε λίστα νοσοκομείου της Μακεδονίας όπου δεν αναγραφόταν η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης των περιστατικών, ενώ σε ιστοσελίδα νοσοκομείου της Ηπείρου, για να βρει κάποιος τη λίστα χειρουργείου έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη μηχανή «αναζήτησης».

Μια απλή σύγκριση κατέδειξε ότι υπήρχαν λίστες χειρουργείου μεγάλων νοσοκομείων με λιγότερα περιστατικά έναντι άλλων μονάδων πολύ μικρότερών τους! Σε κάποια νοσοκομεία οι λίστες δεν διαχωρίζονταν ανά χειρουργική κλινική. Σε περισσότερες της μιας περιπτώσεις, η λίστα υπήρχε στην ιστοσελίδα των νοσοκομείων μόνο ως τίτλος, ενώ σε ιστοσελίδα δύο νοσοκομείων –Αττική και Θεσσαλία– ο επισκέπτης που πάταγε «κλικ» στη λίστα χειρουργείου, βρισκόταν αντιμέτωπος με την ένδειξη «under construction» (υπό κατασκευή).