ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε βάθος η έρευνα για την πτώση του «Χιούι»

se-vathos-i-ereyna-gia-tin-ptosi-toy-chioyi-2186388

Κρίσιμες λεπτομέρειες οι οποίες αφορούν το σύνολο της διαδρομής που ακολούθησε το μοιραίο «Χιούι» που οδήγησε στον θάνατο τέσσερις αξιωματικούς, από το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα μέχρι το σημείο πτώσης στο Σαραντάπορο, εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής που έχει οριστεί. Εξετάζονται τα πάντα, ακόμη και η αλυσίδα των εντολών που δόθηκε, από την αρχή της αποστολής έως το μοιραίο τέλος της. Σε όλη αυτήν τη διαδικασία κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη η μαρτυρία της αρχιλοχία Βασιλικής Πλεξίδα, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Χθες, το Γενικό Επιτελείο Στρατού προχώρησε σε ενημέρωση για την κατάσταση της κ. Πλεξίδα, προκειμένου να αποφεύγονται πιθανές παρεξηγήσεις και παραπληροφόρηση.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, η αρχιλοχίας της Αεροπορίας Στρατού νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 424 «ως σοβαρή πολυτραυματίας». Τονίζεται ότι έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πολλαπλά θλαστικά τραύματα κεφαλής, κάταγμα στέρνου και τέσσερα κατάγματα σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης (αυχενικό, θωρακικό, οσφυϊκό). Από το ΓΕΣ επισημαίνεται, επιπλέον, ότι η κατάσταση της αρχιλοχία είναι «σταθερή – βελτιούμενη». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Πλεξίδα θα παραμείνει στην Εντατική σήμερα (ενδεχομένως και αύριο) και έπειτα θα μεταφερθεί σε κάποια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για σταδιακή αποκατάσταση από τα βαρύτατα τραύματά της.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος προχώρησε σε μια κίνηση συμβολισμού, καθώς αφενός επισκέφθηκε την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο, αφετέρου επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο τύπου «Χιούι» –ίδιο με εκείνο που κατέπεσε– με το οποίο κατόπτευσε τον τόπο του δυστυχήματος. Ο κ. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσα, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή, μετέβη στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας, όπου κηδεύθηκε ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου. Από τη Ν.Δ. παρών ήταν ο αρμόδιος τομεάρχης Αμυνας του κόμματος Αδ. Γεωργιάδης. Εν συνεχεία, ο κ. Καμμένος και η στρατιωτική ηγεσία μετέβησαν στην Αρχαία Ελεύθερνα Ρεθύμνης, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του υποστράτηγου Γιάννη Τζανιδάκη. Στην κηδεία του υποστράτηγου Τζανιδάκη ήταν παρών και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τροποποίησε τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του, προκειμένου να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του ανώτατου αξιωματικού.