Οξεία αντίδραση οινοπαραγωγών για ΕΦΚ

Οξεία αντίδραση οινοπαραγωγών για ΕΦΚ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψέμα, απρέπεια και ανοησία» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί. Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου όχι μόνο δεν απέφερε τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα για τα κρατικά ταμεία, αλλά οδήγησε και στην εκτίναξη του παραεμπορίου δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στον κλάδο του κρασιού.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προετοιμάζεται η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, εφόσον δε σύμφωνα με στοιχεία ο φόρος που επιβλήθηκε το 2016 δεν απέφερε τα προσδοκώμενα έσοδα. Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν μόνο 14 εκατ. ευρώ, όταν είχαν προϋπολογιστεί έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ από τον επιβολή του ειδικού φόρου. Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα είχε ενημερώσει τους θεσμούς για την πρόθεσή του να καταργήσει τον φόρο λόγω της χαμηλής δημοσιονομικής του απόδοσης και είχε λάβει την έγκριση των δανειστών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές. Μάλιστα, ο ΣΕΟ με δελτίο Τύπου είχε χαιρετίσει τη σχετική προβλεπόμενη ρύθμιση. 

Ομως χθες και πάλι μέσω διαρροών και χωρίς να υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, οι οινοπαραγωγοί ενημερώθηκαν ότι η κυβέρνηση «είναι ικανοποιημένη από την απόδοση του φόρου και δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάργησή του».

Κατόπιν τούτων, το δελτίο Τύπου του ΣΕΟ φανερώνει τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του κλάδου από τις κυβερνητικές παλινωδίες. «Σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση τελικά αναιρεί την πρόθεσή της να πάρει πίσω τον ΕΦΚ στο κρασί, εμπαίζοντας για ακόμη μία φορά τις εκατοντάδες επιχειρήσεις και τους χιλιάδες επαγγελματίες που πλήττονται από το μέτρο και εμμένοντας σε ατελέσφορα μέτρα.

Τα σχόλια περιττεύουν, όπως το ψέμα, η απρέπεια και η ανοησία!». Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το λαθρεμπόριο τόσο οίνου όσο και πρώτης ύλης (οινοστάφυλων) από τους παραγωγούς.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κρατικά ταμεία χάνουν έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο διακίνησης χωρίς παραστατικά, το οποίο βέβαια πλήττει τους νόμιμους οινοπαραγωγούς και οινοποιούς.

Ιδιαίτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ΣΕΟ, αντιμετωπίζουν τα μικρά οινοποιεία, καθώς αδυνατούν να προκαταβάλλουν τον ΕΦΚ όπως απαιτείται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή