Στο κατώφλι της Βουλής το ν/σ για την Υγεία

Στο κατώφλι της Βουλής το ν/σ για την Υγεία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών –πιθανότατα αύριο– στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, βασικός άξονας του οποίου είναι η ενεργοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των ιατρείων της γειτονιάς (Τοπικές Μονάδες Υγείας – ΤΟΜΥ), που θα ξεκινήσουν σταδιακά να λειτουργούν εντός του καλοκαιριού σε αστικές περιοχές της χώρας. Μεταξύ αυτών, ο Εύοσμος Θεσσαλονίκης, όπου θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, σε μία συμβολική κίνηση «έναρξης» της προσπάθειας για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Ελλάδα. Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο κ. Ξανθός, η νέα ΠΦΥ είναι «μία από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που έχει δηλώσει η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού πως θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα».

Η νέα ΠΦΥ και κυρίως η θέσπιση συστήματος παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία (gatekeeping) συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξεις στην ιατρική κοινότητα αλλά και προβληματισμό στους συλλόγους ασθενών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών με χθεσινή ανακοίνωσή της ζήτησε την εξαίρεση των χρονίως πασχόντων από τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας χωρίς εμπόδια, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς και καθυστερήσεις. Οπως αναφέρει, «το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θεσπίζει τον οικογενειακό γιατρό ως τον πρώτο σταθμό στο σύστημα υγείας της χώρας και μάλιστα με δικαίωμα αποκλεισμού πρόσβασης ενός πάσχοντα από τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ». Η ομοσπονδία, αφού υπενθυμίζει ότι το 70% των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών αντιμετωπίζονται από τον ιδιωτικό τομέα, αντιδρά και στην ηλεκτρονική διαδικασία έγκρισης των παραπεμπτικών από τον οικογενειακό γιατρό για την εισαγωγή ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, όπως αυτή περιγράφεται σε σχέδιο του νέου μνημονίου που έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Οπως αναφέρει, «πιστεύουμε ότι η παραπάνω διαδικασία προτάθηκε για να περιοριστεί το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης δαπάνης από τους ιδιώτες παρόχους), με αποτέλεσμα να πληρώνει ο πολίτης εξ ολοκλήρου από την τσέπη του την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στο τελικό σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα περιλαμβάνονται άρθρα για την πλήρη οδοντιατρική περίθαλψη και προσθετική αποκατάστασης σε παιδιά και ενήλικες. Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους εκπρόσωπους της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων θα προβλέπεται ότι σε κάθε οδοντιατρείο Κέντρου Υγείας θα απασχολείται οδοντιατρική ομάδα που θα αποτελείται κατ’ ελάχιστον από οδοντίατρο και βοηθό οδοντιατρείου ή νοσηλεύτρια και θα πραγματοποιεί οδοντιατρικό έλεγχο της στοματικής υγείας του παιδικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης. Επιπλέον, συμμετέχει με την ΤΟΜΥ σε προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή