Ελεύθερες δικαστικές έρευνες μεταξύ χωρών της Ε.Ε.

Ελεύθερες δικαστικές έρευνες μεταξύ χωρών της Ε.Ε.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισπεύδονται οι διαδικασίες δικαστικής συνδρομής μεταξύ της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ποινικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι νέες διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και ήδη τέθηκαν από τον υπουργό Σταύρο Κοντονή σε δημόσια διαβούλευση ενσωματώνουν ευρωπαϊκή οδηγία για τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας σε ποινικές υποθέσεις.

Εφεξής, βάσει των προβλεπόμενων στο νομοσχέδιο, Ελληνες ερευνητές (σ.σ. ανακριτές, εισαγγελείς) θα μπορούν να μεταβαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να συμμετέχουν σε έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για μεγάλες ή διεθνείς ποινικές υποθέσεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Η Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας (ΕΕΕ) αποτελεί δικαστική απόφαση ή επικυρώνει δικαστική αρχή κράτους-μέλους της Ε.Ε. προκειμένου να εκτελεστεί σειρά ενεργειών για τη διερεύνηση υπόθεσης σε άλλο κράτος-μέλος. Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η λήψη αποδεικτικών στοιχείων. Στο πλαίσιο της ΕΕΕ, μπορεί να ζητείται άρση τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να χορηγηθούν πληροφορίες για λογαριασμούς σε τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ μπορεί να ζητείται και άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιών προκειμένου π.χ. να διαλευκανθούν διαδικτυακά εγκλήματα. Επίσης στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών προβλέπεται η δυνατότητα εξέτασης μάρτυρα ή λήψης συμβουλευτικής υποστήριξης από πραγματογνώμονα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Περαιτέρω, προβλέπεται η προσωρινή μεταγωγή προσώπου που κρατείται σε χώρα της Ε.Ε. σε άλλο κράτος-μέλος προκειμένου να συνεισφέρει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Η μεταγωγή, ωστόσο, γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο κρατούμενος θα επιστρέψει στη χώρα κράτησής του εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας.

Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας, όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο, μπορεί να εκδοθεί στην Ελλάδα από «κάθε δικαστική αρχή αρμόδια για τη λήψη ή συγκέντρωση των αποδείξεων, αλλά και από κάθε άλλη αρμόδια αρχή η οποία ενεργεί ως ανακριτική αρχή», υπό τον όρο ότι στην τελευταία αυτή περίπτωση η εντολή επικυρώνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Τέλος, στις διατάξεις του προωθούμενου νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι χώρες οι οποίες εμπλέκονται σε εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Ερευνας θα πρέπει να τηρούν το απόρρητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή