ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια σημάδια καθιστούν φακέλους και δέματα ύποπτα

Ποια σημάδια  καθιστούν φακέλους και δέματα ύποπτα

Σε κάθε εκπαίδευση υπαλλήλων ιδιωτικής επιχείρησης ή δημοσίου φορέα που εξοπλίζουν τα τελευταία χρόνια με φορητούς ανιχνευτές φακέλων, τα στελέχη ελληνικής εταιρείας συστημάτων ασφαλείας τονίζουν τα σημάδια που καθιστούν ένα δέμα ύποπτο. Η μη αναγραφή αποστολέα, τα πολλά γραμματόσημα που συνήθως τοποθετούνται για να κρύψουν το περιεχόμενο, η έντονη χρήση κολλητικής ταινίας, λιπαρές κηλίδες, αποχρωματίσεις ή κάποια περίεργη οσμή, πρέπει να θορυβήσουν τους παραλήπτες. Ακόμα και η επιγραφή «αυστηρά προσωπικό» ή «εμπιστευτικό» κρίνεται ύποπτη.

Παράλληλα, προτείνουν σε κάθε φάκελο ή δέμα που σκανάρεται να τοποθετείται σφραγίδα που θα πιστοποιεί τον έλεγχο. «Διευθύνων σύμβουλος μεγάλου οργανισμού στην Ελλάδα δεν ανοίγει ποτέ την προσωπική του αλληλογραφία εάν δεν φέρει αυτή τη σφραγίδα», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που διαθέτει φορητούς ανιχνευτές φακέλων σε πρεσβείες, τράπεζες, υπουργεία και πολιτικά γραφεία στην Ελλάδα και δέχθηκε να μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οπως προσθέτει, μετά την αποστολή του δέματος με εκρηκτικά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Μάρτιο, αλλά και χθες, την επομένη της έκρηξης του φακέλου με παραλήπτη τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, δέχθηκαν νέες παραγγελίες για μηχανήματα στην Ελλάδα. Ακόμη έχουν διαθέσει σε εταιρεία στην Ελλάδα και ειδικές κουβέρτες με τις οποίες καλύπτεται ο φάκελος εφόσον κριθεί ύποπτος μέχρι να φτάσει το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών της αστυνομίας.

Φορητές συσκευές ανίχνευσης σαν και αυτή, βρετανικής κατασκευής, έχουν τη δυνατότητα ελέγχου αλληλογραφίας και δεμάτων πάχους μέχρι 6 εκατοστά και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με X-ray. Αγνοούν αβλαβή στοιχεία όπως συνδετήρες ή καρφίτσες για να αποφύγουν λανθασμένο συναγερμό. Εντοπίζουν, όμως, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία ύποπτα μεταλλικά αντικείμενα, ή συνδεσμολογία και σημαίνουν ηχητικό και οπτικό συναγερμό. Το βάρος αυτής της συσκευής δεν ξεπερνάει τα 8,2 κιλά.

Ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό που στάλθηκε στον κ. Παπαδήμο φέρεται πως ελέγχθηκε από ένα ή περισσότερα μηχανήματα X-ray χωρίς να εντοπιστεί κάτι ύποπτο. Η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιείται αλλά και ο βαθμός εμπειρίας του χειριστή του μηχανήματος είναι, σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας, σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία ανίχνευσης.

Ειδικό εγχειρίδιο

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Homeland Security) σε ειδικό εγχειρίδιο που έχει εκδώσει περιγράφει τον έλεγχο της αλληλογραφίας ως «τέχνη και επιστήμη». «Χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις, ξεκάθαρη διάκριση ρόλων και διαδικασιών, καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. (…) Οι απειλές μέσω αλληλογραφίας αλλάζουν διαρκώς. Νέες εκρηκτικές ύλες και ηλεκτρονικοί πυροκροτητές εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Οι τρομοκράτες κρύβουν εκρηκτικά σε εξοπλισμό γραφείου και ηλεκτρονικές συσκευές καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση. (…) Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ακόμη και οι καλύτερες τεχνολογίες και διαδικασίες ελέγχου θα εντοπίσουν κάποια πιθανή απειλή προτού το γράμμα ή το δέμα φτάσει στο γραφείο του παραλήπτη», αναφέρουν στο εγχειρίδιο.

Οι συμβουλές που δίνει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συμπίπτουν με αντίστοιχο εγχειρίδιο του Κέντρου για την Προστασία της Εθνικής Υποδομής (CPNI) στη Μ. Βρετανία, αλλά και με οδηγίες που παρέχονται στην Ελλάδα σε άτομα που διαχειρίζονται την αλληλογραφία υπουργείων ή πολιτικών γραφείων. Μεταξύ άλλων, στα στάδια ελέγχου που περιγράφονται προηγείται οπτικός έλεγχος για ύποπτα σημάδια και έπειτα κάθε δέμα πρέπει να περνάει από μηχάνημα X-ray ξεχωριστά και όχι μαζί με άλλα αντικείμενα.