ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα πρωτιά για τη Νομική Αθηνών

Νέα πρωτιά για τη Νομική Αθηνών

Νέα παγκόσμια διάκριση για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τελικό γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition on World Trade Organization Law (EMC2). Η ομάδα φοιτητών της Νομικής, συναγωνιζόμενη με φοιτητές από πανεπιστήμια όπως το Harvard, κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για τη γραπτή επίδοσή της, λαμβάνοντας το Βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος Εναγομένου (Award for Best Respondent Written Submission).

Ο διαγωνισμός EMC2 – στις 6-11 Ιουνίου 2017 στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη – διοργανώθηκε φέτος για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά από την European Law Students’ Association (ELSA), υπό την αιγίδα του ΠΟΕ και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών. Κάθε ομάδα φοιτητών που μετέχει πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (με νομικά υπομνήματα), όσο και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) ενώπιον ενός πάνελ ειδικών του Δικαίου του Διεθνούς Εμπορίου, τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος κράτους (Complainant) όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους (Respondent). Η υπόθεση του φετινού διαγωνισμού EMC2 αφορούσε στη συμβατότητα περιφερειακών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου  (free trade agreements – FTAs) με το πολυμερές ρυθμιστικό πλαίσιο του ΠΟΕ, υπό το πρίσμα τόσο της προώθησης του ελεύθερου εμπορίου, αλλά όσο και συχνής ανάγκης εφαρμογής περιφερειακών εμπορικών πολιτικών από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Νομική Αθηνών μετείχε φέτος για πέμπτη χρονιά στο διαγωνισμό, και η ομάδα της αποτελείτο από τις φοιτήτριες Μυρτώ Γκίκα, Μάρθα Μιχαλοπούλου και Χαρά Τζιμή. Η ομάδα προετοιμάστηκε από τον λέκτορα Αναστάσιο Γουργουρίνη και τους φοιτητές-προπονητές (student coaches) Αντιγόνη Ματθαίου και Μάριο Τόκα, μέλη της ομάδας που εκπροσώπησε την σχολή στον περσινό διαγωνισμό EMC2.

Στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού EMC2, μετείχαν οι 22 καλύτερες ομάδες του κόσμου, όπως αναδείχτηκαν από τους Περιφερειακούς Γύρους του διαγωνισμού για καθεμία από τις περιοχές Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας/Ειρηνικού και Αφρικής. Οι ομάδες αυτές εκπροσώπησαν πανεπιστήμια όπως το Harvard University (ΗΠΑ), το Graduate Institute of International and Development Studies (Ελβετία), το University of Zurich (Ελβετία), το Katholieke Universiteit Leuven (Βέλγιο), κ.λ.π.

Ως κριτές στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του διαγωνισμού EMC2 συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί, στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΟΕ και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Οι φοιτητές της ομάδας της Νομικής Αθηνών έλαβαν υποτροφίες για την παρακολούθηση εξειδικευμένων μαθημάτων διεθνούς οικονομικού δικαίου στα εγνωσμένης φήμης προγράμματα του International Economic Law and Policy (IELPO) LLM του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.