Εμπόριο όπλων από τα μέσα της δεκαετίας του 2000

Εμπόριο όπλων από τα μέσα της δεκαετίας του 2000

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωί περασμένης Τετάρτης, λίγο μετά τις 10, καθώς κινούμαστε στην περιοχή Αυλίζα στο Μενίδι ακούγονται από μακριά διαδοχικοί κρότοι. «Από κυνηγετικές καραμπίνες είναι, μην ανησυχείς», λέει ένας εκ των συνομιλητών μας, κάτοικος του οικισμού των Ρομά. Πέρα από τη διακίνηση ναρκωτικών, το ζήτημα των άσκοπων πυροβολισμών απασχολεί εδώ και χρόνια τους πολίτες σε αυτή την πλευρά της Αττικής. Τουλάχιστον από το 2014 ζητούσαν με επιστολές τους την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών.

Ο πρόσφατος θάνατος του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα 9 χιλιοστών επανέφερε στο προσκήνιο παρόμοιες καταγγελίες. Μετά το συμβάν, στις αστυνομικές έρευνες που διεξάγονταν επί δύο ημέρες κατασχέθηκαν 18 κάλυκες 9 χιλιοστών, ένας κάλυκας 7,62 χιλιοστών, επτά βολίδες πυροβόλου όπλου και επτά φυσίγγια κυνηγετικού όπλου. Στα στοιχεία για την εγκληματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ., από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2017 πραγματοποιήθηκαν οκτώ συλλήψεις για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Οπως φαίνεται πάντως και από παλιότερες αστυνομικές έρευνες, το ζήτημα της οπλοκατοχής, παράνομης οπλοχρησίας ή εμπορίου όπλων στη συγκεκριμένη περιοχή δεν αποτελεί γνώρισμα μίας μόνο κοινωνικής ομάδας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 αναπτύχθηκε στο Μενίδι και το εμπόριο όπλων ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με τη διακίνηση ναρκωτικών, ή για τον εξοπλισμό εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνταν σε ληστείες και διαρρήξεις. Σε κάποιες περιπτώσεις πέρα από κυνηγετικές καραμπίνες οι Αρχές ανακάλυπταν κατά τις εφόδους τους και βαρύ οπλισμό.

Η κλοπή και οι κρύπτες

Ενδεικτικά, το 2006 πέντε ένοπλοι φορώντας κουκούλες και γάντια εισέβαλαν σε αποθήκη εταιρείας εμπορίας όπλων στο Μενίδι. Εδεσαν και φίμωσαν τους υπαλλήλους, αφαίρεσαν 15 κυνηγετικές καραμπίνες από προθήκες και έκλεψαν φορτηγάκι της εταιρείας που περιείχε πάνω από 7.000 φυσίγγια. Τότε, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η ληστεία είχε γίνει από ομάδα που σκόπευε να χτυπήσει υποκαταστήματα τραπεζών. Κατά τις έρευνες, ως μέλος της σπείρας είχε ταυτοποιηθεί 22χρονος που στο παρελθόν είχε προσαχθεί για επεισόδια μεταξύ φιλάθλων.

Δύο χρόνια νωρίτερα, σε ειδική κρύπτη στην ταράτσα διώροφης μονοκατοικίας στο Μενίδι κατασχέθηκαν εκρηκτικά και όπλα. Οι αστυνομικοί βρήκαν εκεί και εκτοξευτήρα αντιαρματικών ρουκετών. Τα κατασχεθέντα πυρομαχικά ήταν ανατολικής προέλευσης και τότε αστυνομικές πηγές εκτιμούσαν ότι οι τρεις συλληφθέντες εμπλέκονταν στη ρώσικη μαφία, ή εξοπλίζονταν για την προετοιμασία απόδρασης ομογενούς που κρατείτο στις φυλακές για ληστείες.

Πυροβολισμοί στον αέρα

«Συχνά ακούμε πυροβολισμούς στον αέρα σε αυτές τις περιοχές», λέει στην «Κ» ο Νίκος Ζερίτης, μέλος στο δ.σ. του Σωματείου Ειδικών Φρουρών που περιπολεί με ομάδα ΟΠΚΕ στη Δυτική Αττική. «Τις περισσότερες φορές πυροβολούν κατά τη διάρκεια γλεντιού. Μπορεί όμως να ρίξουν κάποιες βολές και για εκφοβισμό». Οπως λέει, τουλάχιστον η ομάδα ΟΠΚΕ μπορεί να εισέλθει για περιπολίες στις περιοχές της Δυτικής Αττικής. Εξηγεί όμως ότι τα συμβατικά περιπολικά ή οι ομάδες ΔΙΑΣ αντιμετωπίζουν δυσκολίες που δυσχεραίνουν, ή καθιστούν ανέφικτους τους ελέγχους μέσα στους οικισμούς. Γι’ αυτό συνήθως κινούνται πέριξ των συγκεκριμένων σημείων. Οι στοχευμένες επιχειρήσεις για την ανεύρεση ναρκωτικών ή όπλων δεν αποδίδουν πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, υπάρχει και ο κίνδυνος διαρροής. «Μέχρι να φτάσεις στο σημείο για την έφοδο μπορεί να σε έχουν δει δέκα μάτια παραπάνω», τονίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή