Κόντρες δημάρχων για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων

Κόντρες δημάρχων για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συσσωρεύονται τα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, καθώς δεν πραγματοποιείται η αποκομιδή απορριμμάτων από τις αρχές της εβδομάδας, αν και επισήμως η απεργία ισχύει μόνο για σήμερα. Ωστόσο, συνδικαλιστές έχουν καταλάβει τα αμαξοστάσια, προκειμένου να εμποδίσουν την έξοδο των απορριμματοφόρων, ενώ χθες εμπόδισαν και την είσοδο των αυτοκινήτων του δήμου στον ΧΥΤΑ Φυλής. Την ίδια στιγμή, η κόντρα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης όσο και άλλοι δήμαρχοι τάσσονται υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, άλλοι ζητούν να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ, ενώ κάποιοι αιρετοί δεν κρύβουν το γεγονός ότι θα προτιμούσαν να ανατεθεί η καθαριότητα των δήμων σε ιδιωτικά συνεργεία. Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα των συμβασιούχων, ενώ αργότερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προέδρου Γιώργου Πατούλη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις της, για σήμερα έχει κηρύξει πανελλαδική απεργία σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες της χώρας, με οργάνωση συγκέντρωσης και πορείας στο κέντρο της Αθήνας.

Διώξεις δημάρχων

Ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη αφήνει με επιστολή του χθες προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, όσον αφορά τις πειθαρχικές διώξεις των δημάρχων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη δημοσίευση των πρακτικών του Ελεγκτικού Συνεδρίου (συνεδρίαση 10ης Μαΐου) ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης είχε ζητήσει από τους γ.γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να ασκήσουν πειθαρχική δίωξη εναντίον των δημάρχων που δεν υπέγραφαν την παράταση των συμβάσεων ακριβώς γιατί επρόκειτο για αντισυνταγματική διάταξη. Ο δήμαρχος ζητεί από τον υπουργό να σταματήσει τις πειθαρχικές διώξεις «εις βάρος αιρετών δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» βάζοντας τέλος στο θέατρο του παραλόγου. «Πότε επιτέλους θα συμμορφωθείτε με τη νομιμότητα; Πότε θα κατανοήσετε ότι πρέπει να σέβεστε το Σύνταγμα και την από αυτό προβλεπόμενη ύπαρξη και λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τη διοικητική και οικονομική της αυτοτέλεια; Σας είχαμε προειδοποιήσει αλλά εσείς μας αγνοήσατε», επισημαίνει ο κ. Κυρίζογλου στην επιστολή του. Στην ίδια επιστολή προτείνει ως λύση του προβλήματος την «πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με δημόσιο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν και οι νυν συμβασιούχοι και πρώην συμβασιούχοι και κάθε άλλος Ελληνας πολίτης, κατ’ εφαρμογή της δίκαιης και ίσης αντιμετώπισης των πολιτών».

Aπό την άλλη, ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης ζητεί να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση, καθώς οι υπηρεσίες καθαριότητας πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη και άρα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή