ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επί ποδός η ΠΟΣΔΕΠ το νέο ακαδημαϊκό έτος

29s10posdep1

Στα πηγαδάκια που σχημάτισαν χθες το πρωί οι πανεπιστημιακοί μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών δεν έλειψαν όσοι έλεγαν ότι «η υπομονή και οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν». Με την ίδια φράση έκλεισε την κατοπινή ανακοίνωσή της η εκτελεστική γραμματεία της ομοσπονδίας τους, ΠΟΣΔΕΠ, με τον πρόεδρό της Στάθη Ευσταθόπουλο να μην αποκλείει, μιλώντας στην «Κ», απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, χθες η ΠΟΣΔΕΠ είχε προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και πανεπιστημιακό (στο Παν. Αθηνών) Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αίτημα για το οποίο είχε ενημερωθεί αρμοδίως από την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος δεν ήταν χθες παρών, με αποτέλεσμα να εισπράξει τα βέλη των συναδέλφων του πανεπιστημιακών, που μιλούν για απαξιωτική συμπεριφορά εκ μέρους του. Η ΠΟΣΔΕΠ βάλλει κατά των νέων μειώσεων στις αποδοχές των πανεπιστημιακών αλλά και κατά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που έχει δημοσιοποιήσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, επίσης πανεπιστημιακός, και σχετίζονται με τα οικονομικά των ΑΕΙ. «Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αντισυνταγματικές περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών που είχαν γίνει το 2012, αλλά επιπλέον νομοθέτησε νέες αντισυνταγματικές μειώσεις στις αποδοχές τους και παράλληλα τους εξουθενώνει φορολογικά. Η επίθεση της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια είναι ολομέτωπη: επεκτείνεται στο πλαίσιο λειτουργίας τους, διαλύει τα μεταπτυχιακά προγράμματα, αυξάνει τη γραφειοκρατία στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας και τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων επιβάλλοντας στους πανεπιστημιακούς να υποβάλουν δήλωση “πόθεν έσχες”. Η υποκρισία της κυβέρνησης δεν έχει όρια», ανέφερε η ΠΟΣΔΕΠ.

Την ίδια στιγμή θα υπολειτουργήσουν σήμερα οι διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος, έξω από το υπ. Εσωτερικών, με δεδομένες και τις κινητοποιήσεις στον ΟΤΑ. «Δεν είναι μόνο οι ΟΤΑ στους οποίους εργάζονται συμβασιούχοι-όμηροι», λέει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Παν. Αθηνών. «Στα ΑΕΙ-ΤΕΙ εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι με μεγάλη ποικιλία εργασιακών σχέσεων  (ορισμένου χρόνου – έργου και εργασίας, ιδιωτικά συμφωνητικά κ.ά.). Αυτοί δουλεύουν με χαμηλότερους μισθούς και απαράδεκτους όρους εργασίας, οι οποίοι χειροτερεύουν. Πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία και απολύσεις στο όνομα της “λήξης της σύμβασης”», λέει ο Σύλλογος ζητώντας μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.