ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην Ερμού

apozimioseis-gia-tis-katastrofes-stin-ermoy-2200876

Την καταβολή αποζημιώσεων στους καταστηματάρχες που υπέστησαν ζημιές στην Ερμού ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ζημιές υπέστησαν 42 επιχειρήσεις από τους βανδαλισμούς το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας και το εκτιμώμενο κόστος αποκατάστασης φτάνει τις 155.000 ευρώ, σύμφωνα με την καταγραφή του επιμελητηρίου. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για επαφές με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ανομία, τονίζοντας με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι «πάνω από την Αθήνα απλώνεται σιγά σιγά μια σκιά φόβου». Προσέθεσε μάλιστα ότι η αστυνομία φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, εκφράζοντας μάλιστα σαφώς την αμφιβολία του για τον αν υπάρχει «πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης και τμήματος της αντιπολίτευσης» για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Ο κ. Μίχαλος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα συζήτησε τόσο το θέμα της ασφάλειας στο κέντρο της πόλης όσο και τη δυνατότητα να καταβληθούν αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπενθυμίζει στην επιστολή του πως ανάλογα επεισόδια έχουν επαναληφθεί και άλλες φορές, όπως τον Δεκέμβριο 2008, τον Μάρτιο 2009, τον Mάιο 2010 και τον Iούνιο 2011, και επισημαίνει ότι «επλήγησαν 42 επιχειρήσεις στους κλάδους των ενδυμάτων, υποδημάτων, υφασμάτων, κουρτινών, ειδών δώρου, δερματίνων ειδών, οπτικών ειδών, κοσμημάτων και ειδών οικιακής χρήσης, όπου κατά δήλωσή τους έχουν υποστεί ζημιές, κυρίως θραύση τζαμαριών, βιτρινών και πορτών, ενώ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις καταγγέλθηκαν και καταστροφές εμπορευμάτων. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται περίπου στις 155.000 ευρώ».

Ο δήμαρχος Αθηναίων θέτει ζήτημα τήρησης της νομιμότητας όταν οι συνδικαλιστές εμποδίζουν να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές και στη συνέχεια μερικές δεκάδες άτομα, χωρίς κανένας να τους σταματήσει, προκαλούν καταστροφές στα εμπορικά καταστήματα. «Ο εθισμός στην ανομία υπονομεύει τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης. Επανέλαβε επίσης ότι είναι λάθος να γίνονται προσαγωγές και μέσα σε λίγες ώρες οι προσαχθέντες να αφήνονται ελεύθεροι. «Η βία είναι βία και πρέπει να κινητοποιηθεί η νομοθετική εξουσία, διαφορετικά αυτό το πράγμα θα το πληρώσουμε όλοι», κατέληξε.