ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναζητώντας τα ίχνη του Τζαμάλ

tzamal1

Η φήμη του, σύμφωνα με αστυνομικές έρευνες σε τρεις χώρες, διέτρεχε όλο το φάσμα διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ανθρώπων. Ηταν τόσο διαβόητη η δράση του που μεσάζοντες, οδηγοί και «περπατητές» χρησιμοποιώντας το όνομά του είχαν βαφτίσει το δρομολόγιό τους «Γραμμή του Τζαμάλ του Παλαιστίνιου». Η αναζήτηση για τα ίχνη του ξεκίνησε από την Αυστρία τον Οκτώβριο του 2014. Το πρώτο καθοριστικό βήμα για την εξάρθρωση της ομάδας του όμως έγινε λίγους μήνες αργότερα, στην περιοχή του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη.

Σε δύο κινητά τηλέφωνα και μία επιπλέον κάρτα sim φερόμενου ως συνεργού του, οι αστυνομικοί εντόπισαν τότε φωτογραφίες ανθρώπων με σωσίβια, εικόνες διαβατηρίων και μιας βάρκας, καθώς και αποδείξεις οικονομικών συναλλαγών. Στις επαφές βρήκαν έναν αριθμό Ηνωμένου Βασιλείου στο όνομα «Jamal Britain». Αυτός ήταν ο άνθρωπός τους.

Πλέον, δύο χρόνια μετά, ο 28χρονος Τζαμάλ Οουντα βρίσκεται αντιμέτωπος με την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο φερόμενος ως επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων δικτύων διακίνησης ανθρώπων στην Ευρώπη εκδόθηκε στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία και κρατείται στη Θεσσαλονίκη από την περασμένη Τετάρτη.

Ο Οουντα είχε συλληφθεί σε κέντρο αιτούντων άσυλο στο Λίβερπουλ. Φερόταν να είχε περάσει παράτυπα στη Βρετανία τον Μάιο του 2014 κρυμμένος σε καρότσα φορτηγού. Στο παρελθόν είχε ζήσει στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στην Τουρκία. Για κάποιο διάστημα είχε μείνει και στην Ελλάδα ως κάτοχος βίζας. Την πιθανή εμπλοκή του στην υπόθεση διακίνησης είχε παρουσιάσει η «Κ» τον Σεπτέμβριο του 2016 («Ο “Τζαμάλ” και το κύκλωμα» 18/9/2016). Οπως είχε διαπιστωθεί από αστυνομικές έρευνες, αριθμός τηλεφώνου που του ανήκε είχε βρεθεί σε 151 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν διακινηθεί από την ΠΓΔΜ στην Αυστρία.

Σύμφωνα με σχετικά δικαστικά έγγραφα που είναι σε γνώση της «Κ», ο 28χρονος κατηγορείται ως συντονιστής δύο υποομάδων διακινητών. Βασικός συνεργάτης του στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την αστυνομία λάμβανε απευθείας εντολές από εκείνον, είναι πρώην κατάδικος για εμπορία ηρωίνης με το ψευδώνυμο «Αχιλλέας».

Οι φερόμενοι ως συνεργοί του 28χρονου Παλαιστινίου παραλάμβαναν πρόσφυγες και μετανάστες από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα (κοντά στο χωριό Εύζωνοι του Κιλκίς) και τους προωθούσαν στη Δυτική Ευρώπη μέσω της βαλκανικής οδού. Το συνολικό αντίτιμο ήταν 1.500 ευρώ και δινόταν σε τρεις δόσεις: 600 ευρώ μπροστά ως εγγύηση, 130 ευρώ με την αποβίβαση στους Ευζώνους, 500 ευρώ μετά τη διάσχιση της ΠΓΔΜ και τα υπόλοιπα κατά την άφιξη στη Σερβία.

Για να καταλήξουν στην εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν πολύμηνες παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Οι ύποπτες συνομιλίες συγκεντρώθηκαν σε 22 DVD και συντάχθηκαν 1.238 εκθέσεις απομαγνητοφώνησης. «Τα αδέρφια μου τα βοηθήσατε εσείς να φύγουν και είναι ευχαριστημένοι. Είπαν ότι ο Τζαμάλ είναι καλό παιδί και κάνει σωστές δουλειές», έλεγε υποψήφιος πελάτης του δικτύου σε μία από τις συνομιλίες.

Μετά τις συλλήψεις ο δικαστικός επίλογος για τους περισσότερους εμπλεκομένους στην υπόθεση γράφτηκε τον περασμένο Μάιο. Τότε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε με ποινές πολυετούς φυλάκισης 15 εκ των 25 κατηγορουμένων. Παρέμενε όμως μία εκκρεμότητα. Ο Οουντα δεν βρισκόταν στο δικαστήριο. Η υπόθεσή του είχε διαχωριστεί καθώς δεν είχε εκδοθεί ακόμη στην Ελλάδα και βρισκόταν υπό κράτηση στη Βρετανία. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή αρνείται την εμπλοκή του και δηλώνει αθώος.

Οι δικηγόροι του επί μήνες προσπαθούσαν να αποτρέψουν την έκδοσή του. Ανέφεραν ότι ο εντολέας τους βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση στη Γάζα μεταξύ 2006-2008 και υποστήριζαν ότι η κατάστασή του θα χειροτέρευε γιατί «οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές είναι απάνθρωπες». Τον Δεκέμβριο του 2016 βρετανικό δικαστήριο έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα για έκδοση του Οουντα. Η έφεσή του απορρίφθηκε τον Μάιο του 2017. Αρνητική ήταν η απόφαση και στην αίτησή του για άσυλο στη Βρετανία.