ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εως μέσα Αυγούστου η επισκευή τμήματος του λιμανιού της Κω

26s5kkwslimani

Με στόχο την επαναλειτουργία τμήματος του λιμανιού της Κω τον Δεκαπενταύγουστο κινείται το υπουργείο Υποδομών. Το κόστος της επισκευής του λιγότερο «τραυματισμένου» σημείου εκτιμάται στις 400.000 ευρώ. Η αποκατάσταση, ωστόσο, ολόκληρης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού θα χρειαστεί ένα αρκετά σημαντικό έργο, που εκτιμάται ότι θα ανατεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018.

«Οι δύτες ερεύνησαν το λιμάνι και διαπίστωσαν ότι ο “κρηπιδότοιχος”, δηλαδή οι ογκόλιθοι επάνω στους οποίους εδράζεται η χερσαία ζώνη ανταποκρίθηκαν στον σεισμό και δεν παρουσιάζουν προβλήματα», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες και προσθέτει: «Επομένως, το βασικό μας ζήτημα είναι η καθίζηση της χερσαίας ζώνης. Αποφασίσαμε σε πρώτη φάση να αποκαταστήσουμε άμεσα ένα τμήμα του λιμανιού, αυτό με τις λιγότερες ζημιές, ώστε να μπορεί να “δένει” ένα πλοίο και να ξεκινήσουν και πάλι η απευθείας σύνδεση της πόλης και ο ανεφοδιασμός της. Σήμερα (σ.σ. χθες) παραδόθηκε η μελέτη και εγκρίθηκε το αίτημά μας για χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών με 400.000 ευρώ».

Απευθείας ανάθεση

Προκειμένου να μη χαθεί χρόνος, το υπουργείο θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση του έργου. «Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό μας επιτρέπει να αναθέσουμε απευθείας το έργο.

Τις επόμενες ημέρες θα καλέσουμε εταιρείες κυρίως από την περιοχή, που έχουν προσωπικό και μηχανήματα κοντά, να μας δώσουν προσφορά και ελπίζουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να καταλήξουμε. Το έργο θα χρειαστεί 10-12 ημέρες για να ολοκληρωθεί. Στόχος μας είναι να είναι λειτουργικό πριν από τον Δεκαπενταύγουστο» συμπληρώνει ο ίδιος. Με την επαναλειτουργία τμήματος του λιμανιού, το υπουργείο Υποδομών θα ξεκινήσει να εξετάζει λύσεις για την αποκατάσταση της υπόλοιπης ζώνης του λιμανιού. «Μέσα στο επόμενο διάστημα θα αναθέσουμε συνολική μελέτη για όλη τη χερσαία ζώνη του λιμένα. Στις αρχές του 2018 η μελέτη θα είναι έτοιμη, ώστε να μπορεί να προχωρήσει και το έργο» παρατηρεί ο γενικός γραμματέας.

Εν τω μεταξύ, χθες συνεχίστηκαν οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου, της Περιφέρειας και του δήμου σε κτίρια στην πόλη της Κω. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι χθες ελέγχθηκαν 135 κατοικίες, εκ των οποίων 70 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 65 προσωρινά μη κατοικήσιμες και 101 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 87 κρίθηκαν κατοικήσιμοι και 14 προσωρινά μη κατοικήσιμοι. «Τα δημόσια κτίρια δεν έχουν πρόβλημα. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί, εκτός από τα σχολεία, το νοσοκομείο, η πυροσβεστική, το λιμεναρχείο, το επαρχείο, οι φυλακές, η δημοτική βιβλιοθήκη, το λαογραφικό μουσείο, η δημοτική αγορά και η συναγωγή και κανένα από αυτά τα κτίρια δεν έχει βλάβες», λέει ο κ. Δέδες.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος του νησιού, Δαυίδ Γερασκλής, χθες ξεκίνησε και πάλι η σύνδεση με την Τουρκία (περί τα 15 δρομολόγια καθημερινά) μετά τη μεταφορά της διαδικασίας ελέγχου διαβατηρίων σε άλλο σημείο. «Τελικά οι ζημιές στις κατοικίες μάς προβληματίζουν, είναι περισσότερες από ό,τι περιμέναμε», εκτιμά.