ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάκριση συνεργασίας για ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πολυτεχνείο Χανίων

27s10metsov

Μία νέα διάκριση έρχεται να προστεθεί στο παλμαρέ των διακρίσεων καινοτομίας των ελληνικών πανεπιστημίων. Ωστόσο, η τρίτη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό που απέσπασε ομάδα φοιτητών έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς συνεργάστηκαν φοιτητές από τρία διαφορετικά ιδρύματα της χώρας, οι έδρες των οποίων διατρέχουν τον κάθετο άξονα της Ελλάδας: από τη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και κατόπιν στα Χανιά. Ειδικότερα, την 3η θέση μεταξύ 127 ομάδων από όλο τον κόσμο απέσπασε ομάδα φοιτητών από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΑΠΘ και το ΕΜΠ στον φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Βιομιμητικής του Ινστιτούτου Βιομιμητικής (The Biomimicry Institute ) με θέμα την κλιματική αλλαγή. Την ομάδα, υπό την ονομασία «Magna Mater», αποτελούν η Νέλλη Κανάτα, η Ξανθή-Λήδα Κατωπόδη και η Ναταλία Μπαρτζώκα (φοιτήτριες του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ), ο Νικόλαος Κοντονικολής (φοιτητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης), ο Θοδωρής Μπεχλιβάνης (από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ).

Οπως εξηγούν οι φοιτητές, «βιομιμητική είναι μια προσέγγιση στην καινοτομία που αναζητεί βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις της ανθρωπότητας μιμούμενη μοντέλα και στρατηγικές που απαντώνται στη φύση. Αντλώντας λοιπόν έμπνευση από τον έμβιο κόσμο, προτείνουμε μία λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η αιτία της κλιματικής αλλαγής έγκειται στην εκπομπή ρύπων και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό διαχέεται στην ατμόσφαιρα αλλά και στην υδρόσφαιρα. Συγκεκριμένα στους ωκεανούς προκαλεί οξίνιση, με καταστροφικές επιπτώσεις στα υδάτινα οικοσυστήματα. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, σχεδιάσαμε ένα θεωρητικό μοντέλο, τον CO2EUS (CO2 Efficient Uptake System), το οποίο δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από τη θάλασσα υπό την μορφή ανθρακικού ασβεστίου, μία διεργασία που επιτελεί και το κοράλλι χτίζοντας τον σκελετό του. Για την προστασία των μικροοργανισμών από τις συνθήκες της διεργασίας, αλλά και για την αποφυγή επιμολύνσεων του συστήματος, χρησιμοποιείται φίλτρο εμπνευσμένο δομικά και λειτουργικά από την μπαλένα της φάλαινας. Επιπλέον, για την ψύξη το σύστημα μιμείται την ανατομία των σφηκών». Και προσθέτουν: «Η επιτυχία της ιδέας μας στο επιχειρηματικό κομμάτι του διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι το παραγόμενο ανθρακικό ασβέστιο προωθείται ως πράσινη πρώτη ύλη σε εταιρείες με οικολογική ευσυνειδησία. Βασικό αγοραστικό κοινό αποτελούν επιχειρήσεις με σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματός τους στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Η φοιτητική ομάδα συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον χώρο των πράσινων τεχνολογιών με άλλη μία πρόσφατη διάκριση στον εθνικό τελικό του διαγωνισμού Climate Launchpad για την καθαρή τεχνολογία.