ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η απαγωγή και ο θάνατος εργάτη γης στα χωράφια της Αχαΐας

pakist2

Ζητούσε έστω κι ένα σημάδι για να πειστεί ότι ο γιος του ήταν ακόμη ζωντανός και οι απαγωγείς είχαν δεχθεί να του το προσφέρουν: Μια τελευταία συνομιλία. «Μίλα καθαρά. Μίλα δυνατά, παιδί μου», είπε ο πατέρας στο τηλέφωνο. Κάτι ηχούσε όμως παράξενα. Θα μπορούσε να έφταιγε η σύνδεση. Αλλωστε, το θύμα βρισκόταν στην Ελλάδα και η οικογένειά του στο Πακιστάν. «Μπαμπά, είμαι χάλια. Κάνε μου τη χάρη και πούλα ό,τι έχεις. Σπίτι, χωράφια. Να δώσεις τα χρήματα για να με βγάλεις», ακούστηκε μια φωνή, που πνίγηκε στα κλάματα.

Ο Γιούσαφ Μουχάμαντ θεώρησε ότι η φωνή ανήκε στον γιο του, τον 21χρονο Μουτζαχίντ Χουσαΐν που δούλευε σε αγροτικές καλλιέργειες στη Λάππα Αχαΐας. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των απαγωγέων, έστειλε μέσω Western Union λύτρα στην Ελλάδα. Δεν ήξερε τότε πως ό,τι κι αν έκανε θα ήταν μάταιο.

Πριν από μία εβδομάδα, αργά το απόγευμα της 23ης Αυγούστου, αστυνομικοί εντόπισαν ένα πτώμα σε αρδευτικό κανάλι στη Λακκόπετρα Αχαΐας. Το επόμενο πρωί, παρουσία ιατροδικαστή, ανασύρθηκε η σορός. Βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη. Τα χέρια ήταν δεμένα με καραβόσκοινο, καθώς και τα μάτια με μαντίλι και μονωτική ταινία. Εργάτες γης που δούλευαν μαζί με τον Μουτζαχίντ κατόρθωσαν να τον αναγνωρίσουν. Οχι από την όψη, αλλά από την παραδοσιακή πουκαμίσα που φορούσε (ήταν η ίδια που είχε βάλει την ημέρα της εξαφάνισής του) και από ένα χαρακτηριστικό κενό στα δύο μεσαία δόντια του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 6 Αυγούστου, την ημέρα που έγινε εκείνο το τηλεφώνημα στον πατέρα του θύματος στο Πακιστάν, ο Μουτζαχίντ φέρεται να ήταν ήδη νεκρός. Ο πατέρας δεν γνώριζε ότι ένας εκ των δραστών προσποιούνταν τη φωνή του παιδιού του στο τηλέφωνο. Για την απαγωγή και τη δολοφονία του Μουτζαχίντ συνελήφθησαν και έχουν ήδη προφυλακιστεί τέσσερις ομοεθνείς του. Ενας εξ αυτών είχε εκτίσει ποινή έξι ετών για ανθρωποκτονία στην Ελλάδα. Η «Κ» παρουσιάζει το χρονικό της υπόθεσης και τα σημάδια που πρόδωσαν στις αστυνομικές αρχές τους κατηγορουμένους.

Η εξαφάνιση

Τα ίχνη του Μουτζαχίντ χάθηκαν στις 4 Ιουλίου. Εκείνο το βράδυ, στις 21.50, γνωστοί του τον είδαν στη Λάππα να επιβιβάζεται στο πορτοκαλί Peugeot του μαζί με τρεις ομοεθνείς του. Δύο ημέρες αργότερα δήλωσαν την εξαφάνισή του στο Τμήμα Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας.

Το αυτοκίνητο βρέθηκε παρατημένο σε αγροτική οδό, στο Λιμνοχώρι Αχαΐας, με τα κλειδιά στη μίζα. Στη θέση του οδηγού υπήρχε ένα μαχαίρι κουζίνας, στου συνοδηγού ένα κουτί Coca-Cola και στο τασάκι μια γόπα τσιγάρου. Ολα στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για ανίχνευση γενετικού υλικού.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την εξαφάνιση του Μουτζαχίντ, οι απαγωγείς επικοινώνησαν με τον πατέρα του. Αρχικά φέρεται να ζήτησαν το εξωπραγματικό ποσό των 200.000 ευρώ εάν ήθελε να δει ζωντανό το παιδί του. Οταν αντιλήφθηκαν πόσο παράλογη ήταν η απαίτησή τους, συμβιβάστηκαν με λύτρα των 6.000 ευρώ. Η αστυνομία που ήδη ερευνούσε την υπόθεση είχε προχωρήσει σε παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών, έχοντας λάβει από φίλο του θύματος τον αριθμό με τον οποίο είχαν καλέσει αρχικά οι δράστες από την Ελλάδα στο Πακιστάν.

Τα λύτρα και το λάθος

Ο πατέρας του Μουτζαχίντ ακολούθησε τις οδηγίες των απαγωγέων και κατέθεσε τα χρήματα σε τρεις δόσεις. Οι αναλήψεις τους έγιναν από υποκαταστήματα εταιρείας μεταφοράς εμβασμάτων στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μια παράξενη επιλογή ενός εκ των κατηγορουμένων τον έφερε πιο κοντά στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών.

Λίγο μετά την παραλαβή του εμβάσματος, ένας εκ των κατηγορουμένων κατήγγειλε ληστεία εις βάρος του στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Ενα από τα τηλέφωνα επικοινωνίας που έδωσε στην αστυνομία χρησιμοποιήθηκε αργότερα για επικοινωνία με τον πατέρα του θύματος στο Πακιστάν. Οι συλλήψεις ήταν πλέον θέμα χρόνου. Για την υπόθεση συνεργάστηκαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας. Από τις μέχρι τώρα απολογίες τους, οι συλληφθέντες δεν φαίνεται να αποδέχονται όλες τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος ενός εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, Σταμούλης Καλός, λέει ότι ο εντολέας του υποστηρίζει πως έπεσε θύμα παγίδευσης και συμμετείχε μόνο στο κομμάτι της αποστολής-παραλαβής των χρημάτων. Γνωστός του Μουτζαχίντ, πάντως, αναγνώρισε δύο κατηγορουμένους ως συνεπιβάτες του θύματος το βράδυ της εξαφάνισής του.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί επιλέχθηκε από τους απαγωγείς ο 21χρονος. Η ζωή του στην Ελλάδα, αλλά και η κατάσταση της οικογένειάς του στο Πακιστάν δεν μαρτυρούσαν οικονομική άνεση. Ο πατέρας του μετά βίας συγκέντρωσε τις 6.000 ευρώ, ενώ αδυνατούσε να πληρώσει παραπάνω για την προμήθεια της μεταφοράς των χρημάτων που του ζητούσαν να καταβάλει οι δράστες. Στην υπόθεση υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα. Απομένει να φανούν από την ιατροδικαστική έρευνα η ακριβής αιτία αλλά και η περίοδος του θανάτου του Μουτζαχίντ.