«Οχι» λένε τα νησιά στη δημιουργία νέων καταυλισμών

«Οχι» λένε τα νησιά στη δημιουργία νέων καταυλισμών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τους Ευρωπαίους επιτρόπους Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη θα επιδιώξουν πέντε δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου, ζητώντας την αποσυμφόρηση των δήμων τους. Χθες σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού, οι δήμαρχοι Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Μιχάλης Κόλιας, για ακόμη μία φορά, επανέλαβαν το αίτημα των νησιωτών για άμεση αποσυμφόρηση των hotspots (ΚΥΤ Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας) απαντώντας αρνητικά στο αίτημα του υπουργού Mεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι φιλοξενίας στα νησιά προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Αλλα 104 άτομα έφθασαν χθες στα νησιά, όπου στα ΚΥΤ παραμένει υπερδιπλάσιος αριθμός ατόμων από την ονομαστική τους χωρητικότητα, σε άθλιες συνθήκες. Χθες για ακόμα μία φορά δημιουργήθηκαν επεισόδια μεταξύ μεταναστών που διαμένουν στη ΒΙΑΛ (ΚΥΤ Χίου), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα. Ορισμένα άτομα στα ΚΥΤ έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενα για τον εγκλωβισμό τους.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός από την πλευρά του ζήτησε από τους δημάρχους να προτείνουν χώρους για τη δημιουργία καταυλισμών και προαναχωρησιακών κέντρων. «Αν πραγματοποιήσουμε αθρόες μεταφορές στην ενδοχώρα, σε ένα μήνα τα νησιά θα ξαναγεμίσουν όπως το 2015. Πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση μέσα στην πραγματικότητα και όχι με βάση όσα θα θέλαμε ή θα ευχόμασταν».

Απεργία πείνας

Στο μεταξύ, στο Σύνταγμα από προχθές 14 άτομα πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας να μεταφερθούν άμεσα στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακών επανενώσεων. Το αίτημά τους έχει εγκριθεί, αλλά η μετακίνησή τους καθυστερεί πέραν των έξι μηνών που είναι η προθεσμία που επιτρέπει ο νόμος. Ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε ότι θα ταξιδέψουν όλοι όσοι το αίτημά τους έχει εγκριθεί, ακόμα και αν έχει παρέλθει η προθεσμία, ωστόσο συμπλήρωσε ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στις ελληνικές υπηρεσίες. «Πρέπει να ανταποκριθούν και τα κράτη-μέλη στα οποία πρόκειται να μεταβούν», τόνισε. Αρνήθηκε, πάντως, ότι ζητείται από τους πρόσφυγες να πληρώσουν το εισιτήριο της μετάβασής τους στη Γερμανία όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει.

Το υπουργείο Οικονομίας, απαντώντας στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ για καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας στην απορρόφηση κονδυλίων για το προσφυγικό, έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία. «Η απορρόφηση των πόρων από την Ελλάδα προσεγγίζει σήμερα το 30% (147 εκατ. ευρώ από τα 540 εκατ. ευρώ), όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των άλλων κρατών-μελών βρίσκεται στο 10%». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα περισσότερο από άλλα κράτη-μέλη χρειάστηκε ασφαλώς αυτά τα κονδύλια.

Στο ίδιο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι από τα συνολικά 147 εκατ. ευρώ, η Επιτροπή έχει πληρώσει στη χώρα περίπου 97 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. έχουν προς το παρόν καλυφθεί από εθνικούς πόρους (Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και αναμένεται η εξόφλησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή