Στα «μαλακά» οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι το 2016

Στα «μαλακά» οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι το 2016

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιείκεια στις πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν από τους προϊσταμένους των επίορκων υπαλλήλων αλλά και από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα διαπιστώνει στην ετήσια έκθεση για το 2016 που παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. «Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται δυσανάλογη επιείκεια κατά την επιβολή ποινών από τους πειθαρχικώς προϊστάμενους των διωκόμενων υπαλλήλων καθώς και από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα, στα οποία δεν προΐστανται δικαστές», επισημαίνει η κ. Παπασπύρου στην έκθεση, τονίζοντας ότι «κατά συνέπεια, οι επίμαχες αποφάσεις δεν αποδίδουν πειθαρχική δικαιοσύνη και δεν ανταποκρίνονται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Το 2016, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια εξέδωσαν 1.821 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 1.685 κοινοποιήθηκαν στη γενική επιθεωρήτρια. Για 51 υποθέσεις η κ. Παπασπύρου υπέβαλε ενστάσεις και στο σύνολο των ενστάσεων οι 44 (σ.σ. ποσοστό 86,3%) αφορούσαν επιεική ποινή.

Κατά τα λοιπά, για το 2016 η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ήλεγξε 1.688 υποθέσεις, αριθμός αυξημένος κατά 18% σε σχέση με πέρυσι. Οι περισσότερες (923) αφορούσαν οικονομική διαχείριση, 212 παραβάσεις διοικητικών διαδικασιών, 120 πολεοδομικές παραβάσεις, 73 για τη δημόσια υγεία και 50 για το περιβάλλον. Η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων αφορούσε κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση που εντοπίστηκε σε ποσοστό 46,35% σε εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς, κατά 22,2% από δήμους και κοινότητες, κατά 7% από υπουργεία και κατά 6,9% από δημόσιες υπηρεσίες. Αντίστοιχα, οι περισσότερες υποθέσεις που διερευνήθηκαν από τη γενική επιθεωρήτρια εντοπίζονται στις Περιφέρειες Αττικής (27,2%), Κεντρικής Μακεδονίας (18,7%) και Πελοποννήσου (7%).

Το 2016 κοινοποιήθηκαν στη γενική επιθεωρήτρια 1.267 ποινικές υποθέσεις, εκ των οποίων στις 1.214 ασκήθηκε ποινική δίωξη. Από τους διωχθέντες, οι 466 ήταν δημοτικοί υπάλληλοι, 378 αιρετοί, 159 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων σωμάτων ασφαλείας, 34 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, 56 όργανα επί θητεία και μετακλητοί, 46 γιατροί και 75 εκπαιδευτικοί.

Ως προς τους υπόχρεους σε υποβολή «πόθεν έσχες», η συντριπτική πλειονότητα, σύμφωνα με την έκθεση ήταν συνεπείς. Οι υπόχρεοι από τα Σώματα Επιθεώρησης Ελέγχου ανταποκρίθηκαν σε ποσοστό 96,81%, από τις οργανικές μονάδες επιθεώρησης σε ποσοστό 98,52%, προϊστάμενοι ΥΔΕ, ΓΛΚ και Αρχή Καταπολέμησης σε ποσοστό 97,53%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή