ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Δεκέμβριο η απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοση του Mr. Bitcoin

Τον Δεκέμβριο η απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοση του Mr. Bitcoin

Για τις 6 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η εξέταση του αιτήματος έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως Mr. Bitcoin στις ΗΠΑ. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα του Αλέξανδρου Λυκουρέζου συνηγόρου υπεράσπισης του Ρώσου εκζητούμενου, ο οποίος ζήτησε την αναβολή γιατί δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν δύο βασικοί μάρτυρες. Οπως είπε στο δικαστήριο ο κ. Λυκουρέζος οι δύο μάρτυρες που δεν κατάφεραν να έρθουν στην Ελλάδα είναι σημαντικοί για την κρίση της υπόθεσης. Ο ένας εξ αυτών είναι εργαζόμενος στην BTC-e (πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων) και ο άλλος με αγωγή που κατέθεσε στην Κύπρο ισχυρίζεται ότι είναι ο ιδιοκτήτης πλατφόρμας.

Ο Βίνικ κατηγορείται ότι «ξέπλενε» μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων κέρδη εγκληματικών οργανώσεων με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να υπολογίζει ότι μέσα σε έξι χρόνια μέσω της πλατφόρμας BTC-e νομιμοποιήθηκαν 4 δισ. δολάρια.

Η υπόθεση εξετάστηκε στον Αρειο Πάγο έπειτα από έφεση που είχαν ασκήσει οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλεξάντερ Βίνικ. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ, ακολουθώντας και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος είχε κρίνει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την ενοχή του 38χρονου Ρώσου.

Η BTC-e είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Ωστόσο, βάσει του αμερικανικού εντάλματος κατά του Βίνικ, φέρεται να χρησιμοποιείτο και από κυβερνοεκβιαστές, διεφθαρμένους ομοσπονδιακούς πράκτορες, χάκερ που υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα, αλλά και εμπόρους ναρκωτικών.

Πέρα από τους Αμερικανούς, την έκδοση του Βίνικ ζητούσαν–τυπικά– και οι Ρώσοι. Τον εμπλέκουν σε άλλη, ήσσονος σημασίας, απάτη αγοραπωλησίας εμπορευμάτων, ύψους περίπου 10.000 ευρώ. Ο 38χρονος συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, όπου παραθέριζε με τη γυναίκα του και τους δύο γιους τους, στις 25 Ιουλίου. «Ημασταν στην παραλία όλοι οικογενειακώς, όταν εμφανίστηκαν 20 άτομα. Φορούσαν απλά μπλουζάκια και βερμούδες, όχι στολές αστυνομικών. Δύο εξ αυτών μας έδειξαν την ταυτότητά τους και σε λίγα δευτερόλεπτα είχαν περάσει στον Αλεξάντερ χειροπέδες», είχε δηλώσει στην «Κ» η σύζυγος του Βίνικ, Αλεξάντρα Σεφτσένκα.

Στην κατοχή του 38χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τότε δύο φορητοί υπολογιστές, δύο τάμπλετ, πέντε κινητά τηλέφωνα και ένα router που είχε στην κατοχή του. Το Συμβούλιο Εφετών γνωμοδότησε να παραδοθούν τα κατασχεθέντα στις ΗΠΑ που είχαν ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα.