Ζητούν άνοιγμα των συνόρων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα, οι οποίοι διεκδικούν να ανοίξουν τα σύνορα προς την Ευρώπη. Οι κινητοποιήσεις στηρίζονται από «αλληλέγγυους», οι οποίοι τους προσφέρουν κακές υπηρεσίες, συμβουλεύοντάς τους να αντιδράσουν δυναμικά, εκμεταλλευόμενοι την οργή και την απόγνωσή τους.

Περίπου 100 άνδρες, πρόσφυγες έφθασαν χθες στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους με σκοπό, όπως ενημέρωσαν, να κινηθούν προς τα βόρεια σύνορα της χώρας και να φθάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, ένας από τους συγκεντρωμένους προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί, αλλά τον σταμάτησαν οι υπόλοιποι.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συγκεντρωμένοι ανέμεναν ακόμα 250 άτομα από τα camp πέριξ της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ξεκινήσουν την πορεία τους. Οπως ανέφεραν, θέλουν να μεταβούν στη Γερμανία, όπου βρίσκονται οι συγγενείς τους, όμως οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά αργές.

Την ίδια στιγμή, 31 «αλληλέγγυοι» που έφθασαν στα Εξάρχεια με 13 βαν από τη Γαλλία –κορνάροντας παρατεταμένα προκειμένου να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους– ξεφόρτωσαν προμήθειες, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης στην κατάληψη κτιρίου της οδού Νοταρά που φιλοξενεί πρόσφυγες. Οπως αναφέρει κάτοικος της πλατείας στην «Κ», αλληλέγγυοι και καταληψίες υποδέχθηκαν το κονβόι ημιφορτηγών με φωτοβολίδες και στη συνέχεια «άρχισαν να ξεφορτώνουν μπόγους με προμήθειες στο κτίριο, χωρίς κανείς να τους εμποδίσει».

Στο μεταξύ, στη Λέσβο προετοιμάζεται η γενική απεργία που έχει κηρυχθεί για την επόμενη Δευτέρα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Με ανακοίνωση της επιτροπής που έχει συσταθεί με τη στήριξη του δήμου, καλούνται όλοι οι πολίτες και φορείς του νησιού να συμμετάσχουν. «Καλούμε ακόμη τον λαό της Λέσβου σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 στις 11.00 π.μ. Αίτημά μας είναι να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Ανατολικού Αιγαίου σε νησιά-φυλακές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη Χίο αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του προσυνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα το μεταναστευτικό. Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 10.30 στο ξενοδοχείο «Χανδρής» με εισηγητές τους Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, βουλευτή Ν.Δ., Αγγελο Συρίγο, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παναγιώτη Νίκα, δικηγόρο, τ. διευθυντή Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ιωάννη Καραγεωργόπουλο, αντιναύαρχο Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία, και Νικήτα Κανάκη, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου των «Γιατρών του Κόσμου».

Ενημερωτική εκδήλωση

Χθες, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ενημερωτική εκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με θέμα τις εθελούσιες επιστροφές που πραγματοποιεί ο οργανισμός. Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του ΔΟΜ στην ελληνική κυβέρνηση Δανιήλ Εσδράς ανέφερε ότι, από την 1η Ιουνίου 2016 έως και τις 8 Νοεμβρίου του 2017, 8.361 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν επιστρέψει εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους. Εξ αυτών, οι 1.949 επιστροφές έχουν πραγματοποιηθεί από τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Κω, της Λέρου και της Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή