Βήμα στους νέους για το «Μέλλον της Ευρώπης»

Βήμα στους νέους για το «Μέλλον της Ευρώπης»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση για το «Μέλλον της Ευρώπης», στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας των Financial Times, έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στο Σεράφειο κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Η βρετανική εφημερίδα, σε συνεργασία με έξι ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, έχει διοργανώσει ένα φοιτητικό διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου με θέμα το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα δοκίμια των νικητών κάθε χώρας δημοσιεύονται αυτήν την εβδομάδα στους Financial Times. Ο εταίρος του «Future of the EU» –όπως ονομάζεται το εγχείρημα– στην Ελλάδα είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη χθεσινή εκδήλωση, τρεις καθηγητές του ΟΠΑ –όλοι με εμπειρία στη διαμόρφωση πολιτικής– συνομίλησαν με τον αρχισυντάκτη ευρωπαϊκών θεμάτων των FT, Τόνι Μπάρμπερ, και τους δύο φοιτητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, τον Σπύρο Τσαούση, που κέρδισε το πρώτο βραβείο, και τη Μαριλού Χρονοπούλου.

Ο κ. Μπάρμπερ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι εξελίξεις στη Γερμανία δεν αποτελούν πολιτική κρίση. Πρόσθεσε όμως ότι «οι προσδοκίες ήταν υπερβολικά μεγάλες» σχετικά με τα σχέδια Μακρόν για την Ευρωζώνη και τον βαθμό που θα τύγχαναν αποδοχής στο Βερολίνο. Ο έμπειρος Βρετανός δημοσιογράφος εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για τις αντοχές της δημοκρατικής κουλτούρας στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.

Ο Γιώργος Παγουλάτος προειδοποίησε πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, καθώς «δεν σημαίνει ότι όλα έγιναν σωστά» στη διαχείριση της κρίσης. Απευθυνόμενος στους φοιτητές στο ακροατήριο, ανέφερε ότι η αγορά εργασίας του μέλλοντος θα απαιτεί πολύ μεγαλύτερη ευελιξία, «γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα κράτος πρόνοιας που θα αποτελέσει αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας».

Ο Πάνος Τσακλόγλου ανέλυσε γιατί η Ευρωζώνη χρειάζεται μια αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική – και γιατί οι χώρες του Βορρά (κυρίως η Γερμανία) αντιδρούν σε κάτι τέτοιο. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος πως, παρά την καθυστέρηση που θα προκύψει από την παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας στο Βερολίνο, η «ανάγκη» θα οδηγήσει τελικά την επόμενη γερμανική κυβέρνηση να δεχθεί κάποια βασικά σημεία των προτάσεων Μακρόν.

Από την πλευρά της, η Ελένη Δενδρινού–Λουρή πρότεινε ως λύση για το σημαντικότατο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη έναν ευρωπαϊκό οργανισμό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, στον οποίο θα μεταβιβαστεί μεγάλο μέρος αυτών των δανείων.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρύτανης του ΟΠΑ, Μανώλης Γιακουμάκης. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο καθηγητής του ΟΠΑ και πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης βράβευσε τους φοιτητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή