Οργή κατοίκων κατά Δούρου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισοδίων συνέχεια στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής χθες, όταν κάτοικοι της Μάνδρας, περίπου 100 άτομα που βρίσκονταν στη αίθουσα, παρακολουθώντας τη διαδικασία προπηλάκισαν την περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου, φωνάζοντας «ντροπή σας, μας αφήσατε αβοήθητους» και απαιτώντας να δεσμευθεί με συγκεκριμένα μέτρα.

Η περιφερειάρχης, που έλαβε τον λόγο μετά τις εισηγήσεις όλων των παρατάξεων, ξεκίνησε να απαριθμεί τις προτάσεις της περιφέρειας προς την κυβέρνηση, ωστόσο, κάτω από την πίεση της οργισμένης αντίδρασης των κατοίκων, περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι η Περιφέρεια Αττικής προτίθεται να προβλέψει στον προϋπολογισμό της (ο οποίος αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση αύριο Πέμπτη) κονδύλι ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στους πληγέντες. Σε ερώτηση της «Κ» η περιφερειάρχης ανέφερε ότι ο τρόπος διάθεσης και αξιοποίησης αυτών των χρημάτων δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εφόσον κάποιες από τις προτάσεις της Περιφέρειας γίνουν δεκτές, τμήμα των κονδυλίων αυτών θα μπορούσε να διατεθεί για την κάλυψη του επιπλέον κόστους.

Το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, με θέμα τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, πραγματοποιήθηκε εξ αναβολής από την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε είχε η συνεδρίαση διακοπεί ξαφνικά από τον πρόεδρο του Συμβουλίου και αμέσως μετά η περιφερειάρχης αποχώρησε λόγω του κλίματος έντασης που επικράτησε και πάλι όταν κάτοικοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των ομιλητών. Αυτή τη φορά αρχικά το κλίμα φαινόταν ήρεμο, καθώς οι κάτοικοι καθισμένοι στις θέσεις των επισκεπτών παρακολουθούσαν τη διαδικασία χωρίς να παρεμβαίνουν. Μία ομάδα περίπου 20 νεαρών ατόμων, που πρόσκεινται στη ΛΑΕ, φώναζαν συντεταγμένα συνθήματα όταν στο βήμα ανέβαινε κάποιος ομιλητής της πλειοψηφίας.

Ομως καθώς η ώρα περνούσε και η περιφερειάρχης δεν ανέβαινε στο βήμα, οι παρευρισκόμενοι αρχικά διαμαρτυρήθηκαν ήπια και στη συνέχεια, καθώς οι αψιμαχίες μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων συνεχίζονταν, έχασαν την ψυχραιμία τους.

«Πείτε μας τι θα γίνει, αύριο. Οχι τι δεν έγινε χθες», φώναξε, διακόπτοντας την εισήγηση της κ. Δούρου, εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων. «Δεν θα τσακωθείτε μεταξύ σας για να μην μας απαντήσετε» αντέτεινε στους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, που κάλεσαν τους κατοίκους να κάνουν «ησυχία». Λίγα λεπτά αργότερα ένας εκ των κατοίκων έχασε την ψυχραιμία του και φωνάζοντας προχώρησε απειλητικά προς την περιφερειάρχη. Σταμάτησε ελάχιστα μέτρα μακριά, ενώ δύο άντρες πλησίασαν για να τον εμποδίσουν.

Η κ. Δούρου, ενώ ξεκίνησε την ομιλία της απευθυνόμενη κυρίως στην αντιπολίτευση, υπό την πίεση των παρευρισκομένων κατοίκων «έκλεισε» γρήγορα την εισήγησή της ανακοινώνοντας την πρόθεση της περιφέρειας να εγκρίνει ποσό 15 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν ένταση και φωνές, ενώ οι κάτοικοι αποχώρησαν τονίζοντας ότι θα επανέλθουν.

Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε η Περιφέρεια Αττικής είναι να επιδοτηθεί η αποκατάσταση των κτιρίων και του εξοπλισμού στο 100%, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν, ένταξη του συνόλου των κατοίκων στο κοινωνικό τιμολόγιο για το 2018 και αναστολή πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων.

Εως αργά χθες το βράδυ η συζήτηση συνεχιζόταν, ωστόσο αναμένεται ότι η πλειοψηφία θα ψηφίσει την πρόταση της περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή