ΚΟΙΝΩΝΙΑ

48ωρη αποχή easyJet από το «Μακεδονία»

48ori-apochi-easyjet-apo-to-makedonia-2220864

Στην απόφαση να ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για τις επόμενες 48 ώρες, τουλάχιστον, έλαβε χθες η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία easyJet. Πέραν των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο και έχουν προκαλέσει την ακύρωση δεκάδων πτήσεων όλων των εταιρειών, κύρια αιτία για την απόφαση της βρετανικής αεροπορικής αποτέλεσαν τα έργα που εκτελούνται στο αεροδρόμιο.

Συγκεκριμένα, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ξεκίνησαν έργα αναβάθμισης των δύο κεντρικών διαδρόμων από το ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα η κίνηση των αεροσκαφών να διεξάγεται από τον βοηθητικό διάδρομο, ο οποίος δεν διαθέτει ραδιοβοηθήματα. Η αναγκαιότητα των εργασιών αναβάθμισης στους δύο κεντρικούς διαδρόμους του αεροδρομίου «Μακεδονία» είχε προκαλέσει στο πρόσφατο παρελθόν αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υποδομών και της Fraport, η οποία ανέλαβε τη λειτουργία του αεροδρομίου από τις αρχές του περασμένου Απριλίου. 

Το αεροδρόμιο, όπως αναφέρει η easyJet, έχει κλείσει τον βασικό του αεροδιάδρομο και έχει ανοίξει έναν προσωρινό διάδρομο προσαπογείωσης για να καλύψει τις ανάγκες των πτήσεων. Οπως τονίζει η easyJet, αυτός ο διάδρομος είναι «ακατάλληλος» για την απογείωση του αεροσκάφους της εταιρείας. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν έλαβαν προειδοποίηση για το κλείσιμο του διαδρόμου, ενώ αναφέρει πως δεν κάνει αποδεκτές τις προτεινόμενες ενέργειες για την προσωρινή λειτουργία του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια των εργασιών, καθώς δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τον σχετικό «κίνδυνο». Οι επιβάτες θα ταξιδέψουν με ναυλωμένα από την εταιρεία λεωφορεία στην Αθήνα, από όπου και θα πετάξουν για τους προορισμούς τους.

Οι σημερινές ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσαν τις έντονες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Fraport Greece, οι τοπικές αρχές, οι τοπικοί τουριστικοί φορείς και αεροπορικές εταιρείες σχετικά με την υλοποίηση των έργων στο αεροδρόμιο από το Δημόσιο και την ακόλουθη μείωση της κίνησής του, αναφέρει η Fraport Greece σε ανακοίνωσή της. «Ολα τα θέματα που αφορούν τη χρήση του τροχόδρομου F, ως διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης είναι αρμοδιότητα της ΥΠΑ, όπως και η ενημέρωση προς τις αεροπορικές εταιρείες – κάτι που έκανε με την έκδοση NOTAM. Με επίσημη ανακοίνωσή της στις 24/11, η ΥΠΑ πιστοποίησε τη χρήση του τροχόδρομου 10L- 28R ως κύριο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου» σημειώνει η Fraport Greece.