ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταδιακή μεταφορά προσφύγων από τα νησιά

stadiaki-metafora-prosfygon-apo-ta-nisia-2222110

Καθημερινά μεταφέρονται από τα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα hotspots ή ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης), αλλά και να σταματήσουν οι έντονες αντιδράσεις των νησιωτών.

Υπενθυμίζεται ότι τα δημοτικά συμβούλια Λέσβου και Χίου έχουν αποφασίσει να σταματήσουν κάθε προσπάθεια επέκτασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη Μόρια και τη ΒΙΑΛ, αντίστοιχα. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει δεσμευθεί ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου θα μεταφέρει από τα νησιά στην ενδοχώρα 3.000 άτομα, σχεδιασμός που υλοποιείται σταδιακά. Ωστόσο, εφόσον οι προσφυγικές ροές συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς, δεν θα βελτιωθούν οι συνθήκες στα ΚΥΤ.

Συγκεκριμένα, προχθές, συνολικά 208 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), εκ των οποίων οι περισσότεροι, 127, από τη Λέρο, οι 54 από τη Λέσβο και οι 27 από τη Χίο. Ταυτόχρονα όμως, μόλις οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν ελάχιστα, ξεκίνησαν και πάλι οι ροές από την Τουρκία. Την ίδια ημέρα 234 άτομα έφθασαν στα νησιά, εκ των οποίων οι 124 στη Λέσβο, οι 71 στη Χίο και οι 39 στη Σάμο.

Η κατάσταση στα ΚΥΤ στα νησιά δεν έχει βελτιωθεί, αντίθετα επιδεινώνεται και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών. Στη Μόρια παραμένουν 6.521 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι για 2.300, στη ΒΙΑΛ στη Χίο 2.440, ενώ προβλεπόταν να διαμένουν 850 άτομα, και στη Σάμο, κοντά στο Βαθύ, βρίσκονται 2.120 άτομα σε χώρο που δημιουργήθηκε για τη φιλοξενία 700.

Σήμερα αναμένεται τελικά να εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης την οποία έχει καταθέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά της αναστολής εργασιών στη ΒΙΑΛ έως τον Ιανουάριο, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου ζητώντας να του αποδοθεί ο χώρος.