Αντιδρούν οι διοικητικοί δικαστές στις επιχειρούμενες αλλαγές στο τοπίο των απεργιών

Αντιδρούν οι διοικητικοί δικαστές στις επιχειρούμενες αλλαγές στο τοπίο των απεργιών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση των διοικητικών δικαστών προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταβάλλει το τοπίο για την κήρυξη των απεργιών. Σε ανακοίνωση της Ενώσεως τους αναφέρουν:

«Η Ενωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση καταστρατήγηση της μεγαλύτερης κατάκτησης των εργαζομένων, του δικαιώματος στην απεργία. Ενός δικαιώματος που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.  Κάθε συνδικαλιστικός φορέας οφείλει να εναντιωθεί στην προσπάθεια να μπουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία».

Οπως επισημαίνουν από το υπουργείο Εργασίας η διάταξη για την απεργία στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία θα κατατεθεί στη Βουλή εκ νέου χωρίς αλλαγές, σε χρόνο που δεν θα προκαλεί πρόβλημα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και με τρόπο που θα είναι ικανός ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση.

Σημειώνουν επίσης πως η επιχειρούμενη αλλαγή δεν αφορά συνολικά την απεργία και δεν συρρικνώνει το δικαίωμα των εργαζομένων σε αυτήν. Αφορά μόνον τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά συνδικάτα, και μάλιστα όχι αυτά που έχουν πανελλαδική εμβέλεια.

Να σημειωθεί ότι από το περασμένο καλοκαίρι, σε επίπεδο κυβερνώντος κόμματος, έχουν γίνει οι απαιτούμενες ζυμώσεις και διεργασίες, με κεντρικό «αφήγημα» αφενός ότι οι αλλαγές επιβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφετέρου ότι η κυβέρνηση κατάφερε στη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσει μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις που μπορούν και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική δύναμή της. Μετά δε και την τελευταία συμφωνία του Σαββάτου, τονίζουν ως σημαντική εξέλιξη τη συμφωνία με τους δανειστές, ώστε οι εργαζόμενοι εταιρειών που οδηγούνται σε πτώχευση να έχουν πλέον προτεραιότητα στη λίστα πιστωτών έναντι τραπεζών και Δημοσίου.

Ετσι, η διάταξη για την απεργία δεν αναμένεται να αλλάξει, καθώς έχει ήδη καταρτιστεί σε συμφωνία με τους δανειστές και προβλέπει πως για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή