Περιπλέκεται ο γρίφος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με την κυβέρνηση να κωλυσιεργεί ως προς την κατάθεση των υπεσχημένων νομοθετημάτων που θα «θωρακίζουν» τη διαδικασία, και τους συμβολαιογράφους να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε πλειστηριασμούς του Δημοσίου εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Παράλληλα, οι συγκεντρώσεις μελών κινημάτων και συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών κάθε Τετάρτη έξω από το Ειρηνοδικείο της Αθήνας και ο «πόλεμος» με τα ΜΑΤ τείνουν να «μονιμοποιηθούν».
Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση για λύση της αποχής που είχαν αρχικά κηρύξει μέχρι το τέλος του έτους, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν νέα, μεμονωμένη, αποχή από τους φυσικούς πλειστηριασμούς με επισπεύδουσες τράπεζες, καθώς και το ελληνικό Δημόσιο, τους δήμους αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η σχετική απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα και παρότι ήταν αδιευκρίνιστο εάν θα έχει διαρκή ισχύ, η κατάσταση φαίνεται να οδεύει στην κατεύθυνση αυτή – τουλάχιστον μέχρι να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την αντιμετώπιση με την αυτόφωρη διαδικασία όσων επιτίθενται σε συμβολαιογράφους κατά τη διενέργεια των καθηκόντων τους.
Ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου, Γιώργος Ρούσκας, σε δηλώσεις του (ΘΕΜΑ 104,6) γνωστοποίησε την πρόθεση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τους πλειστηριασμούς για όσο διάστημα δεν νομοθετείται αυτεπάγγελτη δίωξη εις βάρος όσων τους επιτίθενται. «Είχαμε πληροφορηθεί ότι είχε περάσει με τροπολογία σε νομοσχέδιο, δεν το είδαμε νομοθετημένο, μας είπαν ότι είναι θέμα ημερών αλλά πλέον είμαστε επιφυλακτικοί», υποστήριξε ο κ. Ρούσκας, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει υποσχέσεις εκτός από εμάς και στους θεσμούς».
Σημείο αιχμής, πάντως, για τους συμβολαιογράφους αποτελούν και τα επικείμενα νομοθετήματα που αφορούν τον προσδιορισμό της πρώτης κατοικίας αλλά και την αποκλειστικά ηλεκτρονική διενέργεια των πλειστηριασμών. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διεξήχθησαν κανονικά την περασμένη εβδομάδα, ενώ το ίδιο συνέβη και με τους φυσικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι αφορούσαν επισπεύδοντες ιδιώτες.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου, επί του παρόντος δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και όσοι έχουν διενεργηθεί αφορούν «ακριβά ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών». Τον προβληματισμό τους για το τοπίο που έχει διαμορφωθεί εκφράζουν και οι θεσμοί, οι οποίοι επιθυμούν την ομαλοποίηση της κατάστασης με απώτερο στόχο την πλήρη μετάβαση στη διενέργεια αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Η απόφαση του ΣτΕ
Ως εκ τούτου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ενδέχεται να εκδοθεί αύριο, αναφορικά με την αναστολή ή μη των πλειστηριασμών. Το ζήτημα έχει τεθεί προς κρίση μετά την προσφυγή της συμβολαιογράφου Λαυρίου Ελένης Καραγεωργοπούλου, η οποία ζητεί αρχικά να ανασταλεί και εν συνεχεία να ακυρωθεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης του συμβολαιογραφικού συλλόγου με την οποία λύθηκε η αποχή των συμβολαιογράφων και επανεκκινήθηκε η διαδικασία των πλειστηριασμών. Η αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί προς κρίση τον Οκτώβριο του 2018. Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή της η συμβολαιογράφος προσβάλλει τη νομιμότητα της γενικής συνέλευσης που αποφάσισε την αναστολή της αποχής, επισημαίνοντας ότι αντισυνταγματικά και παράνομα επισπεύστηκε η έναρξη των πλειστηριασμών χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Διαδικασία μόνο με… κλικ
Τη διενέργεια αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2018 δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να καταρτιστεί και να κατατεθεί συντόμως.
Ετσι, στο υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζονται ήδη το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ στόχος είναι να αποφευχθούν οι βιαιότητες εις βάρος συμβολαιογράφων αλλά και να υπάρξει εναρμόνιση με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να υιοθετηθεί πρόβλεψη για διατήρηση της δυνατότητας διενέργειας πλειστηριασμών και από τα Ειρηνοδικεία σε συγκεκριμένες, εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ μέχρι την πλήρη μετάβαση στους e-πλειστηριασμούς και την ψήφιση του νομοθετήματος, η διαδικασία θα γίνεται παράλληλα – ηλεκτρονικά και στα Ειρηνοδικεία.
Την πλήρη μετάβαση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επιθυμούν και οι θεσμοί, ενώ κατ’ αρχάς θετικοί εμφανίζονται και οι συμβολαιογράφοι.