ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξι ενδιαφερόμενοι για τις επτά τηλεοπτικές άδειες

exi-endiaferomenoi-gia-tis-epta-tileoptikes-adeies-2227171

Με την υποβολή έξι προσφορών δρομολογείται από χθες ο διαγωνισμός αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) έλαβε προσφορές από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν τα υφιστάμενα κανάλια Αlpha, Antenna, Epsilon, ΣΚΑΪ και Star, ενώ μία επιπλέον προσφορά υποβλήθηκε από τη νεοεμφανισθείσα Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.

Εκπληξη αποτέλεσε η μη συμμετοχή στον διαγωνισμό του Mega, αλλά και της εταιρείας Alter Ego, που ελέγχει το πρώην συγκρότημα Λαμπράκη. Η τελευταία, αν και ετοιμαζόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή, τελικά δεν προσήλθε στη χθεσινή υποβολή προσφορών. Ο ανταγωνισμός, επομένως, κρίνεται χαμηλός και μία τουλάχιστον άδεια δεν θα διατεθεί, αφού ο διαγωνισμός που προκήρυξε το ΕΣΡ στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου αφορούσε επτά άδειες γενικού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας.

Αναβολή

Το άνοιγμα των προσφορών έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή, αλλά, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης ενόψει ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, κρίθηκε σκόπιμο το άνοιγμα να μετατεθεί. Στόχος κατά το άνοιγμα των προσφορών είναι κυρίως ο έλεγχος της τήρησης του όρου του διαγωνισμού περί ύπαρξης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8 εκατ. ευρώ. Αυτό θα προκύψει από το υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο (λειτουργούσες επιχειρήσεις) ή από τη σχετική εγγυητική επιστολή για τις νεοεμφανισθείσες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι, κατά την παράδοση των προσφορών χθες, οι ενδιαφερόμενοι ελέγχθηκαν μόνον για τη φερεγγυότητα κάλυψης της πρώτης από τις συνολικά 10 δόσεις της άδειας, δηλαδή την καταβολή των 3,5 εκατ. ευρώ.

Η νεοεμφανισθείσα Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε. ελέγχεται από μια σειρά κυπριακών εταιρειών, στο βάθος των οποίων εικάζεται ότι βρίσκεται ο επιχειρηματίας Φίλιππος Βρυώνης. Ο τελευταίος κατείχε μέχρι πρόσφατα το κανάλι Epsilon, το οποίο μεταβίβασε στην κυπριακή εταιρεία Dimera, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Θεματικό το Mega;

Για την άδεια που δεν υπήρξε ενδιαφέρον ή για τις άδειες που δεν θα καρποφορήσει το ενδιαφέρον, το ΕΣΡ δύναται να τις επαναπροκηρύξει, εφόσον όμως υπάρξει ενδιαφέρον. Ως συνέπεια, δεν θεωρείται απίθανο να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι σε δεύτερο χρόνο. Επίσης, σε ό,τι αφορά το Mega, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να διεκδικήσει την ύπαρξή του μέσω της μετατροπής του σε θεματικό κανάλι. Κάτι αντίστοιχο έπραξε το κανάλι «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όμως, δεν βρισκόταν σε διαδικασία πτώχευσης.

Αντιδράσεις δήμων

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές αντιδράσεις σημειώνονται από τους δήμους για την υπαγωγή των δημοτικών ραδιοφώνων στο νέο καθεστώς αδειοδότησης του ψηφιακού ραδιοφώνου που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο. Οι δήμοι θεωρούν άδικη αυτήν τη μεταχείριση. Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς πρότεινε για νέο πρόεδρο της ΕΡΤ τον μουσικοσυνθέτη Χρήστο Λεοντή.