ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρίψη στεφάνου από Καμμένο υπό το βλέμμα των Τούρκων

ripsi-stefanoy-apo-kammeno-ypo-to-vlemma-ton-toyrkon-2230162

Με ισχυρή παρουσία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και του τουρκικού ναυτικού να παρακολουθεί σε απόσταση αναπνοής προχώρησε σε ρίψη στεφάνων στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος τιμώντας τους Έλληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό, που σκοτώθηκαν στην κρίση των Ιμίων.

Ο κ. Καμμένος έριξε το στεφάνι στη θάλασσα από το κατάστρωμα της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» και όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την ώρα που η κανονιοφόρος κατέπλεε στην περιοχή των Ιμίων βρίσκονταν ήδη εκεί μια ακταιωρός και ένα περιπολικό της τουρκικής ακτοφυλακής, ένα πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου του τουρκικού ναυτικού ενώ στην περιοχή πετούσε και ένα τουρκικό ελικόπτερο. Τα δύο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έκαναν ελιγμούς προκειμένου να εμποδίσουν την κανονιοφόρο που μετέφερε τον κ. Καμμένο να προσεγγίσει τα Ιμια. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι τα τουρκικά σκάφη δεν πλησίασαν τόσο κοντά ώστε να προκληθεί ένα παρόμοιο με αυτό που συνέβη πριν από μερικές ημέρες στην ίδια περιοχή.

ripsi-stefanoy-apo-kammeno-ypo-to-vlemma-ton-toyrkon0

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόταν από τον ΑΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Στην ομιλία του προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής: «Είμαστε σήμερα εδώ,για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Ίμια.

Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Εκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων. Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο«ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», γιατί όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις,εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του ναυτικού δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοιόχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για τους ήρωες που «έφυγαν» υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: «Αθάνατοι».

ripsi-stefanoy-apo-kammeno-ypo-to-vlemma-ton-toyrkon2

Με αφορμή τη ρίψη στεφάνου το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «η τουρκική ακτοφυλακή εμπόδισε τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας να προσεγγίσει ένα ζευγάρι τουρκικών νησίδων στο Αιγαίο», όπως χαρακτηρίζει τα Ιμια.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επικαλούμενο το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, οι αξιωματικοί της ακτοφυλακής προειδοποίησαν τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος κατευθυνόταν προς τα Ίμια για τη ρίψη στεφάνου. Μετά την προειδοποίηση, το ελληνικό σκάφος έφυγε από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας χωρίς να δοθεί συνέχεια στο περιστατικό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σε δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόυλου ανέφερε ότι οι μονάδες της ακτοφυλακής «έκαναν ό, τι ήταν απαραίτητο».