ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζονται οι διαδικασίες εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ

synechizontai-oi-diadikasies-ekkatharisis-toy-oasth-2230746

Το περασμένο καλοκαίρι, 399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του νόμου 4482/2017, που μεταξύ άλλων όριζαν ότι λύεται η σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΑΣΘ, συνιστάται νέος Οργανισμός και η παλιά εταιρεία τίθεται υπό εκκαθάριση.

Στη συνέχεια, ο προεδρεύων του θερινού Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρος Ιωάννης Γράβαρης, με διαταγή του «πάγωσε» προσωρινά τη διαδικασία εκκαθάρισης του οργανισμού και τη μεταβίβαση των μετοχών του στη νέα εταιρεία που συστάθηκε.

Αντίθετα, ο κ. Γράβαρης απέρριψε το αίτημα των παλαιών μετόχων ως προς την τοποθέτηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχει ο Στέλιος Παππάς.

Σήμερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε τις αιτήσεις επτά πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούν να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη υπουργική απόφαση και ο σχετικός νόμος, αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τις δύο αιτήσεις αναστολών, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, αφού δεν παρίσταται προδήλως βάσιμη.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν στις δύο αποφάσεις τους, ότι ως προς την οικονομική ζημιά που επικαλούνται οι πρώην μετόχοι, δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των πολιτικών δικαστηρίων. Τέλος, σημειώνεται στις δύο αποφάσεις αναστολών, ότι την ηθική βλάβη που επικαλούνται ότι θα υποστούν από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση οι επτά πρώην μέτοχοι, δεν συνιστά λόγο χορήγησης  της αιτουμένης αναστολής.