Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των «8»

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των «8»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκτός» της υπόθεσης των Τούρκων αξιωματικών τέθηκε με παραίτησή της, η οποία έγινε δεκτή, τόσο από την επιτροπή ασύλου όσο και από την έδρα του Διοικητικού Εφετείου που έχει αρμοδιότητα για την υπόθεση, η πρόεδρος εφετών, Ευγενία Μυλωνοπούλου.

Η κ. Μυλωνοπούλου ήταν πρόεδρος στην επιτροπή η οποία χορήγησε άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, αλλά και η πρόεδρος που έκρινε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο και με προσωρινή της διαταγή «πάγωσε» τη χορήγηση ασύλου, μετά σχετική προσφυγή της κυβέρνησης.

Η διπλή της ιδιότητα προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Παρέμβαση στο θέμα έκαναν, μεταξύ άλλων, 11 πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων, ενώ ιδιαίτερα δηκτικός ήταν ο επικεφαλής της ομάδας, πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός. «Είναι ντροπή για αυτή που δίκασε, καθώς φέρθηκε παράνομα και αντιδεοντολογικά… είχαν όλα προσχεδιαστεί, δεν έγιναν τυχαία… Ελπίζω να υποστεί τις συνέπειες του νόμου», είχε δηλώσει ο κ. Παξινός.

Ενόψει αυτών, η κ. Μυλωνοπούλου υπέβαλε αίτημα αυτοεξαίρεσης από την επιτροπή ασύλου, το οποίο έγινε δεκτό (σ.σ. το πρώτο είχε απορριφθεί), όπως δεκτό έγινε και το αίτημα αυτοεξαίρεσης από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο. Το Διοικητικό Εφετείο στην απόφασή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Mετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, διατυπώθηκαν εις βάρος της από νομικούς της χώρας, καθώς και από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, δυσμενή και ιδιαιτέρως επικριτικά σχόλια, όσον αφορά στο πρόσωπό της και στον τρόπο χειρισμού από την ίδια της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Η πρόεδρος Εφετών στο αίτημα αυτοεξαίρεσης που υπέβαλε προς την Επιτροπή Προσφυγών αναφέρεται επίσης στα όσα δημοσίως ειπώθηκαν εις βάρος της. «Οι επιθέσεις που εκδηλώθηκαν με ψιθύρους και κραυγές στο σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου όχι μόνο πλήττουν βάναυσα το ήθος, την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την προσωπική μου αξιοπρέπεια, ως δικαστικού λειτουργού, αλλά θέτουν αντικειμενικά εν αμφιβόλω την αμερόληπτη, αντικειμενική και ανεπηρέαστη λειτουργία της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών».

Κατόπιν αυτών, στις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση του Δημοσίου για ακύρωση της χορήγησης ασύλου στον έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, στην έδρα του Διοικητικού Εφετείου δεν θα βρίσκεται η κ. Μυλωνοπούλου αλλά η πρόεδρος Εφετών Μαρία Γκότση. Παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού αναμένεται να κάνει κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, ενώ εκ μέρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, θα παρασταθούν ως συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού οι κ. Νίκος Αλιβιζάτος και Βασίλης Παπαδόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή