ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγραφή δεξιοτήτων των προσφύγων

Καταγραφή δεξιοτήτων των προσφύγων

Πρόγραμμα καταγραφής του επαγγέλματος, των γνώσεων και των δεξιοτήτων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης των ανθρώπων που πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα μας.

Για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων που θα παραμείνουν, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τόνισε χθες ότι τώρα βρίσκονται στην ενδοχώρα 35.000-40.000, αλλά συμπλήρωσε ότι «οι ροές συνεχίζονται, οπότε δεν γνωρίζουμε πόσοι τελικά θα μείνουν στη χώρα». Οσον αφορά τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας δεδομένης της ανεργίας, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «οι πρόσφυγες καλούνται να ζήσουν στη χώρα που ήρθαν με τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα».

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων ένταξης που εκπονούνται, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσίασε χθες το πιλοτικό πρόγραμμα «Helios», στο οποίο θα συμμετάσχουν τριάντα οικογένειες οι οποίες θα επιλεγούν από όσους διαμένουν στις δομές αιτούντων άσυλο στους Δήμους Θήβας και Λιβαδειάς, συνολικά 100-150 άτομα.

Ο στόχος είναι να εντοπιστούν προβλήματα, δυσλειτουργίες και ανάγκες, προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν αποδοτικότερα τα προγράμματα ένταξης.