Ερευνες για αρχαία στην έκταση της Αφάντου ξεκινάει το ΤΑΙΠΕΔ

Ερευνες για αρχαία στην έκταση της Αφάντου ξεκινάει το ΤΑΙΠΕΔ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά δύο χρόνια «βαθιάς κατάψυξης», το ΤΑΙΠΕΔ επανεκκινεί εκ νέου την αποκρατικοποίηση της Αφάντου. Το Ταμείο σκοπεύει να προσλάβει εργολάβο-μηχανικό που θα κάνει εργασίες τομών στο έδαφος των δύο ακινήτων, προκειμένου να διακριβωθεί κατά πόσον υπάρχουν θαμμένες ή όχι αρχαιότητες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ ήδη έχει ενημερώσει τους εκπροσώπους των δύο επενδυτικών σχημάτων που ανέλαβαν τα δύο ακίνητα, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε σχετικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με αυτόν, περίπου 10 εργαζόμενοι στη νότια ζώνη για τρεις μήνες και άλλοι τόσοι στη βόρεια ζώνη για τέσσερις μήνες θα πραγματοποιήσουν τομές στο έδαφος, προκειμένου να διαπιστωθεί ή όχι η ύπαρξη αρχαιοτήτων. Οι τομές αυτές θα γίνουν σε βάθος έως και τέσσερα μέτρα σε συνεργασία με αρχαιολόγους και μηχανικούς του ΤΑΙΠΕΔ.

Το έργο έχει προϋπολογιστεί σε 140.000 ευρώ εκ των οποίων οι 80.000 αφορούν το έργο της βόρειας ζώνης και οι 60.000 το έργο της νότιας. Το κόστος του έργου θα καλυφθεί από τους πόρους του ΤΑΙΠΕΔ.

Εκπρόσωποι των δύο επενδυτών που έχουν υπογράψει συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της Αφάντου, τώρα τηρούν στάση αναμονής. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα των έργων που θα υλοποιηθούν και στη συνέχεια, αφού αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα, θα τοποθετηθούν. Πάντως, οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 παραμένουν στον αέρα, μετά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει το σύνολο των δύο ακινήτων αρχαιολογικό χώρο.

Ετσι, φτάσαμε στον περασμένο Δεκέμβριο, όπου με πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ οι δύο προτιμητέοι επενδυτές υπέγραψαν μνημόνιο για τη διενέργεια αρχαιολογικών διερευνητικών τομών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την υποβολή των προσφορών αξιοποίησης των δύο ακινήτων στην Αφάντου Ρόδου, τον Ιούλιο του 2014, η M.A. Angeliades Inc. με προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ για το βόρειο ακίνητο της περιοχής και η Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd με προσφορά ύψους 15,0 εκατ. ευρώ για το νότιο ακίνητο, πλειοδότησαν στον σχετικό διαγωνισμό. Εκτοτε, το ακίνητο έκτασης 500 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το Γκολφ της Αφάντου, τις εγκαταστάσεις της Φωνής της Αμερικής και το ακίνητο που κατείχε κάποτε ο Αντονι Κουίν, παραμένει αναξιοποίητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT