Σε κρίσιμη καμπή η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Σε κρίσιμη καμπή η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστική για τη φετινή «πορεία» της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, εντός της οποίας εν πολλοίς θα κριθεί, εάν φέτος θα διενεργηθεί ομαλά ή θα επαναληφθεί η περυσινή αποχή μεγάλου μέρους των δημοσίων υπαλλήλων. Κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ έχουν ανοίξει «διάλογο» μέσω της σύστασης κοινής ομάδας εργασίας, με ζητούμενο να αποφευχθεί η επανάληψη των περυσινών φαινομένων και να διεξαχθεί ομαλά η αξιολόγηση των υπαλλήλων, η οποία σημειωτέον συγκαταλέγεται στα μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Κατάργηση ζητεί η ΑΔΕΔΥ

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η ΑΔΕΔΥ να τερματίσει την αποχή η οποία πέρυσι άγγιξε το 70% στους ΟΤΑ, ενώ η ΑΔΕΔΥ ζητεί να καταργηθεί η τροπολογία της υπουργού Ολγας Γεροβασίλη με την οποία αποκλείονται από τις κρίσεις προϊσταμένων όσοι υπάλληλοι δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο του διαλόγου, η ΑΔΕΔΥ ζήτησε να ανασταλεί ο νέος κύκλος της αξιολόγησης, αίτημα που έγινε δεκτό από την υπουργό. Η κ. Γεροβασίλη εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία αναστέλλεται η διαδικασία μέχρι τις 5 Απριλίου, οπότε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο διάλογος.

Ως προς το αίτημα για κατάργηση της επίμαχης τροπολογίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται κατ’ αρχάς θετικά διακείμενη, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την προηγούμενη λήξη της αποχής.

Οπως έχει ανακοινωθεί, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε «εμπλοκή», η αξιολόγηση από φέτος θα διενεργείται ηλεκτρονικά. Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι έτοιμη στις 10 Απριλίου και η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Τα διοικητικά δικαστήρια

Το ζήτημα, πάντως, της «τροπολογίας Γεροβασίλη» απασχολεί ήδη τα διοικητικά δικαστήρια όπου έχει προσφύγει η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας την κατάργησή της. Προ ημερών, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία ζητεί από το ΤΕΙ Ηπείρου να κάνει δεκτή αίτηση υπαλλήλου που διεκδικεί θέση ευθύνης μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αίτηση που έχει καταθέσει η ΑΔΕΔΥ κατά της τροπολογίας.

Η αμφισβήτηση της τροπολογίας δεν ακυρώνει την αξιολόγηση, ωστόσο η απόφαση του διοικητικού εφετείου είναι σημαντική, αφενός λόγω της «ευαίσθητης» χρονικής συγκυρίας αλλά και γιατί μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων που αποκλείστηκαν από τις κρίσεις λόγω αποχής από την αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή