«Βαρυχειμωνιά» στο ΥΠΠΟ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή ξεκινάει τυπικά το θερινό ωράριο στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, όμως αν απευθυνθείτε στα μουσεία, οι αρμόδιοι συνήθως πολύ λίγα γνωρίζουν να σας πουν. Για παράταση ωραρίου ούτε λόγος, το παραδέχονται. Στα μεγάλα μουσεία της χώρας, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, απαντούν πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία πρόσληψης του έκτακτου προσωπικού και πως «αν κάτι αλλάξει, θα είναι από τις 15 Απριλίου και μετά». Στο Βυζαντινό Μουσείο τονίζουν πως έχουν ελάχιστο προσωπικό και «θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με το χειμερινό ωράριο μέχρι να περάσει η έγκριση προσωπικού». Ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ακούγονται ακόμη πιο απαισιόδοξοι: «Τέλος Απριλίου με Μάιο να υπολογίσετε». Στο Μουσείο της Βραυρώνας δεν γνωρίζουν, ενώ σ’ εκείνο του Μαραθώνα είναι σαφείς: «Μέσα ή τέλος Απριλίου θα έρθει νέο προσωπικό». Και ο αρχαιολογικός χώρος στο Τσέπι, το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο; «Παραμένει κλειστό. Ισως αργότερα…».

Αυτά συμβαίνουν στα μουσεία και στις εφορείες αρχαιοτήτων. Στα κεντρικά του υπουργείου Πολιτισμού, έχουν άλλες έγνοιες: πώς θα χωρίσει η πολιτική ηγεσία τα… χωράφια της. Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου δεν χρειαζόταν να χάσει τη θέση της για να αναλάβει άλλος στο υπουργείο Πολιτισμού. Να που έγινε, ενώ εκείνη παραμένει τύποις υπουργός. Προχθές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε –μαζί και εκείνη– την απόφαση ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό. Και, όπως όλα δείχνουν, στην οδό Μπουμπουλίνας 20, η ατμόσφαιρα δεν θα είναι τόσο ειδυλλιακή, καθώς ο υφυπουργός Κώστας Στρατής αναλαμβάνει τους σημαντικότερους και πιο νευραλγικούς τομείς: την εποπτεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, οικονομικά και οργανωτικά ζητήματα του ΥΠΠΟΑ και των εποπτευόμενων φορέων του, τον συντονισμό για τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Ελευσίνα 2021. Από κοινού αναλαμβάνουν τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού για τη χάραξη εθνικής πολιτικής βιβλίου και ανάγνωσης, τμήματα του υπουργείου, που, όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση, είναι αναγκαία για τη χάραξη ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού και εφαρμοσμένων πολιτικών για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΤΑΠ (τιμολογιακή πολιτική εισιτηρίων και τελών, απαλλοτριώσεις κ.λπ.). Ο κ. Στρατής έχει ακόμη την εποπτεία και τον συντονισμό της έκδοσης ή τροποποίησης των οργανισμών των εποπτευόμενων φορέων, καθώς και τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, τη Διεύθυνση Εποπτευόμενων Φορέων, Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Χορηγιών, ενώ τις αποφάσεις για τις επιχορηγήσεις θα λαμβάνει η κ. Κονιόρδου.

Κινητοποιήσεις

Οσο η πολιτική ηγεσία μοιράζει τις αρμοδιότητες των υπουργών, τα μέλη της ΠΕΥΦΑ απειλούν με κινητοποιήσεις στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους τις ημέρες του Πάσχα (όπως κάθε χρόνο), όμως η Ενωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς» εκφράζει την αγωνία της για κάτι ουσιαστικότερο: το μέλλον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ειδικότερα το μέλλον των περιφερειακών μονάδων της. Τα μέλη της ανησυχούν για τις πρόσφατες τοποθετήσεις προϊσταμένων, τμηματαρχών και λοιπού προσωπικού στο ΥΠΠΟΑ και υπογραμμίζουν ότι δεκάδες αρχαιολόγοι συνωστίζονται σε υπηρεσίες στην Αθήνα, ενώ εφορείες αρχαιοτήτων της περιφέρειας «παρουσιάζουν ως μόνο αρχαιολόγο τον προϊστάμενο ή, στις “πολυτελείς” περιπτώσεις, διαθέτουν πέραν του προϊσταμένου και έναν αρχαιολόγο σε θέση τμηματάρχη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT