ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημόσιο: Κατατέθηκαν 2.218 αιτήσεις για μετακίνηση σε 1.051 θέσεις

Δημόσιο: Κατατέθηκαν 2.218 αιτήσεις για μετακίνηση σε 1.051 θέσεις

Τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας, καθώς και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποτέλεσαν τους πιο περιζήτητους φορείς της δημόσιας διοίκησης για μετάταξη και απόσπαση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου κύκλου κινητικότητας για το 2018, που ολοκληρώθηκε (ως προς τις αιτήσεις των υπαλλήλων) προ τριημέρου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υποβλήθηκαν 2.218 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν συνολικά 1.051, από τις συνολικά 1.115, θέσεις –783 για μετάταξη, 332 για απόσπαση–, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κενές 64 θέσεις. Αυτές οι αιτήσεις στόχευαν σε 13.472 θέσεις, γεγονός που συνεπάγεται έναν μέσο όρο περίπου έξι εναλλακτικών θέσεων ανά αίτηση. 

Τις προτιμήσεις των αιτούντων συγκέντρωσαν το υπουργείο Εργασίας, για το οποίο υπεβλήθησαν 921 αιτήσεις για 274 θέσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 771 αιτήσεις για 335 θέσεις, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης 330 αιτήσεις για 39 θέσεις, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων 238 αιτήσεις για 35 θέσεις και η Ελληνική Αστυνομία 224 αιτήσεις για 48 θέσεις.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι περισσότερες αιτήσεις προς μετάταξη ή απόσπαση έγιναν από υπαλλήλους που απασχολούνται στον ΕΦΚΑ (254 αιτήσεις), στις Οδικές Συγκοινωνίες (137 αιτήσεις), στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (74 αιτήσεις και στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (48 αιτήσεις).

Στο επόμενο στάδιο, οι φορείς υποδοχής θα εξετάσουν τις αιτήσεις των υποψηφίων προς απόσπαση ή μετάταξη και θα επιλέξουν τους τρεις επικρατέστερους για κάθε θέση, οι οποίοι στη συνέχεια θα υποβληθούν στη διαδικασία της συνέντευξης.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον σχετικό νόμο, τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι επικρατέστεροι για κάθε θέση περιλαμβάνουν τη συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους με τις θέσεις, τις επιδόσεις τους στην αξιολόγηση, την προηγούμενη εμπειρία στην άσκηση συναφών καθηκόντων κ.ά.

Οι τοποθετήσεις του πρώτου κύκλου κινητικότητας του 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον προσεχή Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει ο πρώτος κύκλος κινητικότητας για το 2017, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις στις νέες θέσεις. Οι τοποθετήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης εντός του Μαΐου.