ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ορθόδοξες Εκκλησίες σε αναβρασμό για το Ουκρανικό

Ορθόδοξες Εκκλησίες σε αναβρασμό για το Ουκρανικό

Αναβρασμό στις Ορθόδοξες Εκκλησίες προκαλεί ξανά το λεγόμενο ουκρανικό ζήτημα. Πρόκειται για το αίτημα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-«Πατριαρχείο Κιέβου» προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να συσταθεί Αυτοκέφαλος Εκκλησία στην Ουκρανία. Το θέμα έφθασε χθες επισήμως και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Την ίδια στιγμή, το θέμα προκάλεσε την οξεία αντίδραση του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος είναι πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο θεωρεί σχισματικό το «Πατριαρχείο Κιέβου».

Ειδικότερα, τριμελής αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου συναντήθηκε χθες με τον κ. Ιερώνυμο και ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος για να τους ενημερώσει για το εν εξελίξει ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, το οποίο συμπυκνώνεται στο αίτημα της Ουκρανίας (πρόσφατα το Κοινοβούλιο της χώρας το υποστήριξε) να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου». Η χθεσινή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της πρόθεσης του Οικουμενικού Πατριάρχη να ενημερώσει τους 14 προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο κ. Ιερώνυμος θα ενημερώσει τη 12μελή Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της 80μελούς ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα.

Την ίδια στιγμή, ανάλογες ενημερώσεις για τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας φέρεται να έχουν κάνει εκπρόσωποί του σε Ορθόδοξες Εκκλησίες (ενδεικτικά της Κύπρου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και το Πατριαρχείο Αντιοχείας). Η αναγνώριση καθεστώτος αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας προϋποθέτει τη συγκατάθεση του Πατριαρχείου Ρωσίας, καθώς στη χώρα υπάρχει η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας. Αντίθετα, η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου» θεωρείται σχισματική. Ως φαίνεται ο πολιτικός διχασμός μετά τον εμφύλιο στην Ουκρανία αποτυπώνεται και στην Εκκλησία, καθώς το «Πατριαρχείο Κιέβου» θεωρείται φιλοδυτικό. Χθες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ανέφερε ότι είναι αδύνατο να γίνει δεκτή η λήψη απόφασης από εκκλησιαστική εξουσία με βάση πρωτοβουλίες αντικανονικών κοινοτήτων (εννοεί το «Πατριαρχείο Κιέβου») ή κοσμικών αρχών. Μάλιστα, χαρακτήρισε ανοησία εξ απόψεως εκκλησιαστικής και κανονικής την αναγνώριση σε μια «σχισματική» Εκκλησία καθεστώτος Αυτοκεφάλου Εκκλησίας.