Λέσβος: «Οχι» τοπικών φορέων σε νέους καταυλισμούς

Λέσβος: «Οχι» τοπικών φορέων σε νέους καταυλισμούς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται για άλλη μία φορά η τοπική κοινωνία της Λέσβου. Το πολλοστό επεισόδιο στο σίριαλ του προσφυγικού, οι 900 Κούρδοι αιτούντες άσυλο που εγκατέλειψαν την προηγούμενη εβδομάδα το ΚΥΤ της Μόριας και εγκαταστάθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία, τα οποία φορείς και δημοτική αρχή φοβούνται ότι θα μετατραπούν σε μόνιμες δομές φιλοξενίας. Εκκληση για άμεση αποσυμφόρηση, γι’ άλλη μία φορά κάνουν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά και το Επιμελητήριο Λέσβου, η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», καθώς και οι τοπικές επιτροπές της Ν.Δ. και του ΚΚΕ.

Το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαΐου ξέσπασαν άγριες συμπλοκές στο hotspot της Μόριας με πολλούς τραυματίες, όταν Αραβες επιτέθηκαν σε Κούρδους για θρησκευτικές διαφορές. Μία ομάδα περίπου 70 προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων πολλών οικογενειών με μικρά παιδιά και αρκετών τραυματιών, έφυγε από το βίαιο σκηνικό και βρήκε προσωρινό κατάλυμα σε κεντρικό πάρκο της Μυτιλήνης. Αμέσως κλήθηκε το ΕΚΑΒ, παραλαμβάνοντας από το πάρκο τραυματίες. Η αστυνομία που κατέφθασε στο σημείο αρνήθηκε να επιτρέψει την προσωρινή διαμονή των ανθρώπων στο πάρκο, υπό τον φόβο ρατσιστικών επιθέσεων, ενώ οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να επιστρέψουν στο κέντρο της Μόριας, φοβούμενοι για τη ζωή τους. Ετσι διανυκτέρευσαν στον καταυλισμό ΠΙΚΠΑ (πρώην δημοτικές κατασκηνώσεις) που διαχειρίζεται η οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβου» και φιλοξενεί στο μέγιστο 100 αιτούντες άσυλο, οικογένειες και ευάλωτες περιπτώσεις. Την επομένη, όμως, άλλοι 800 Κούρδοι αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν το ΚΥΤ Μόριας υπό τον φόβο νέων επεισοδίων και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο των Αρχών. Ετσι αρχικά κάποιοι μετέβησαν στη Συκαμιά, από όπου η αστυνομία τους πήρε και τους μετέφερε κοντά στη Μυτιλήνη, στην περιοχή της Λάρσου – χώρος πρώην αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας που νοικιάζει ΜΚΟ σε ιδιώτη. Εκεί κατέλυσαν 600 άτομα και στο ΠΙΚΠΑ 350 (πλέον των «μόνιμων» φιλοξενουμένων).

Τα αίματα άναψαν στην περιοχή του ΠΙΚΠΑ με την υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών, πλησίον του αεροδρομίου, με κατοίκους και επιχειρηματίες, ξενοδόχους της τοπικής κοινότητας να προχωρούν σε μηνύσεις και αγωγές για διαφυγόντα κέρδη. Σημειώνεται ακόμη ότι ο δήμαρχος Λέσβου με επιστολή του στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και στον γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Γιαννέλλη, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, κάνοντας λόγο για μονομερείς ενέργειες: «Η προβληματική κατάσταση εντός του ΚΥΤ Μόριας πρέπει να αντιμετωπιστεί με την άμεση αποσυμφόρησή του και τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι με τη δημιουργία de facto νέων δομών στη Λέσβο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».

Για την επιχείρηση «επιστροφής» στο ΚΥΤ Μόριας μίλησε στην «Κ» ο αναπληρωτής διοικητής του κέντρου Δημήτρης Βαφέας: «Ελπίζουμε ότι έως την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν επιστρέψει όλοι στο κέντρο». Χθες το απόγευμα στις 8 επρόκειτο να μεταβούν στον Πειραιά 200 άτομα που έχουν πιστοποιηθεί ως προς την ευαλωτότητα, ενώ σταδιακά μεταφερόταν κόσμος στη Μόρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή