Ενόψει μηνύσεων και αγωγών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται η εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να σηματοδοτήσει μια μακρά περίοδο απόδοσης ποινικών ευθυνών για τις ζωές που χάθηκαν και τις περιουσίες που έγιναν στάχτη εν ριπή οφθαλμού. Ηδη θύματα των πυρκαγιών, και κυρίως οι συγγενείς των νεκρών, προετοιμάζονται για την κατάθεση μηνύσεων και αγωγών, ενώ η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη λαμβάνει αλλεπάλληλες μαρτυρικές καταθέσεις από τους επικεφαλής των φορέων που ήταν αρμόδιοι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο πλαίσιο της έρευνας, πέραν από τις μαρτυρικές καταθέσεις, η εισαγγελική λειτουργός προσανατολίζεται να ζητήσει όλες τις ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες μεταξύ των υπηρεσιών προκειμένου να «ρίξει φως» στα κενά που –προφανώς– υπήρξαν σε επίπεδο συντονισμού και απέβησαν μοιραία για δεκάδες πολίτες. Παράλληλα, μέσω της «άρσης απορρήτου» στις επίμαχες συνομιλίες αναμένεται να ξεκαθαριστεί ποιοι και πότε γνώριζαν για την πυρκαγιά, αλλά και για το πότε εντοπίστηκαν τα πρώτα θύματα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, επιχειρεί να στρέψει την έρευνα στην παράμετρο της αυθαίρετης δόμησης ως παράγοντα των τραγικών αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς. Με παραγγελία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητεί στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη να ερευνηθεί εάν είχαν τηρηθεί τα νόμιμα για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες καθώς και αν τα κτίσματα στην περιοχή είχαν τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Κατόπιν αυτού, πέραν από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενώπιον της εισαγγελέως θα κληθούν και στελέχη τοπικών πολεοδομιών προκειμένου να απαντήσουν εάν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για αυθαίρετα κτίσματα.

Ως προς την εξέλιξη της έρευνας, χθες, κατέθεσε στην εισαγγελέα ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Ο κ. Ψινάκης παρέμεινε επί δύο ώρες στο εισαγγελικό γραφείο και αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Ο ίδιος ωστόσο, προ ημερών είχε υποστηρίξει ότι υπήρξε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία και απέδωσε την τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς στο Μάτι στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Ως προς το γιατί δεν εκκενώθηκε η περιοχή εγκαίρως, ο κ. Ψινάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρχε χρόνος για να γίνει εκκένωση και ότι σε κάθε περίπτωση αρμόδια να δώσουν τη σχετική εντολή είναι το υπουργείο Εσωτερικών και η Πυροσβεστική. Επίσης, ήδη έχουν εξεταστεί οι δήμαρχοι Ωρωπού και Ραφήνας Θωμάς Ρούσης και Βαγγέλης Μπουρνούς αντίστοιχα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης.

Σήμερα έχουν κληθεί για κατάθεση η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, καθώς και ο προϊστάμενος του κλιμακίου Αθηνών της Πυροσβεστικής. Προσεχώς, θα κληθούν οι αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβαλάς και αξιωματικοί του Σώματος που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι, ενώ αναμένεται να κληθεί και ο επικεφαλής της ομάδας ΟΥΚ του Λιμενικού Σώματος Δημήτρης Μπαλτάκος. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των καταθέσεων, η εισαγγελέας θα ζητήσει από τα αστυνομικά τμήματα να λάβουν καταθέσεις από συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή