ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταγωγή Δημ. Κουφοντίνα από τις φυλακές Κορυδαλλού στις αγροτικές φυλακές Βόλου

g_pol_b01--2

Ερωτήματα προκαλεί η αιφνιδιαστική μεταγωγή του καταδικασθέντος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εκτίει κάθειρξη 11 φορές ισόβια και 25 έτη, στις αγροτικές φυλακές Βόλου.

Η απόφαση ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών του υπουργείου Δικαιοσύνης, ύστερα από αίτημα του «Λουκά» της 17Ν, το οποίο έγινε δεκτό, εγείροντας σωρεία ερωτημάτων, καθώς βάσει των ισχυόντων στις αγροτικές φυλακές, ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα εκτίσει την ποινή του σε αποκαλούμενη «ανοικτή» φυλακή, όπου οι ημέρες μετρούν διπλές.

Οπως εξηγούν, πάντως, νομικοί κύκλοι στην «Κ», η μεταγωγή του κ. Κουφοντίνα σε αγροτική φυλακή δεν αλλάζει δραματικά το τοπίο, καθώς ούτως ή άλλως έχει σχεδόν καλύψει το όριο που προβλέπει ο νόμος για τον ευεργετικό υπολογισμό των ημερών που δικαιούται κάθε κρατούμενος, ανεξαρτήτως της ποινής που εκτίει. Επίσης, όπως εξηγούν οι ίδιοι, ο κ. Κουφοντίνας σε τρία χρόνια, όταν θα έχει εκτίσει 19 χρόνια πραγματικής κράτησης, θα έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση με όρους.

Τι αλλάζει

Αυτό που αλλάζει δραματικά πάντως είναι οι συνθήκες κράτησής του. Ο κ. Κουφοντίνας επί 16 χρόνια (με μία διακοπή πέντε μηνών όπου κρατήθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας που λειτουργούσαν στον Δομοκό) κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, στα υπόγεια κελιά των γυναικείων φυλακών, και μέχρι τώρα μπορούσε να επικοινωνήσει μόνο με τρία άτομα-κρατουμένους, ενώ εφεξής θα βρίσκεται σε μια φυλακή όπου το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας θα εργάζεται σε ανοικτούς χώρους και θα συναναστρέφεται με πολλούς κρατουμένους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε ανακοίνωσή του, απέδωσε τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στο ευρύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης των φυλακών Κορυδαλλού που, όπως είπε, προσεχώς θα μετατραπούν σε φυλακές υποδίκων. Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, η απόφαση για τη μεταγωγή ήταν απολύτως νόμιμη, ενώ, όπως σημείωσε ο ίδιος, η μεταφορά του πολυϊσοβίτη σε αγροτική φυλακή δεν θα μειώσει τον χρόνο έκτισης της ποινής του, ούτε θα ζει σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης. «Στις αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα», είπε ο κ. Κοντονής. O ίδιος, σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε για «τυμβωρυχία» λόγω «της προσπάθειάς του να συνδέσει τη συγκεκριμένη μεταγωγή με την εθνική τραγωδία που ζούμε».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, εκ των ηγετικών στελεχών της «17 Νοέμβρη» (στη δίκη μάλιστα είχε αναλάβει και την πολιτική ευθύνη), τον περασμένο Ιούνιο ύστερα από απεργία πείνας έλαβε την τρίτη κατά σειράν 48ωρη άδεια με περιοριστικούς όρους από το συμβούλιο των φυλακών. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο άδειες, τον Νοέμβριο του 2017 και τον Φεβρουάριο του 2018. Πριν από τη χορήγηση της άδειας τον περασμένο Ιούνιο, είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας καταγγέλλοντας κλίμα «εκφοβισμού» και «εκβιασμού» των εισαγγελικών λειτουργών που συμμετείχαν στο συμβούλιο των φυλακών, ζητώντας να του δοθεί η κανονική τακτική άδεια.