Πόλωση και νέοι λογαριασμοί στο Twitter τις μέρες των πυρκαγιών

Πόλωση και νέοι λογαριασμοί στο Twitter τις μέρες των πυρκαγιών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σαφές, πλέον, το γεγονός πως το οικοσύστημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει τη δυνατότητα να αμβλύνει τόσο τα θετικότερα όσο και τα αρνητικότερα στοιχεία της δημοκρατίας. Το απέδειξε, άλλωστε, και το τραγικό συμβάν των πυρκαγιών της προηγούμενης εβδομάδας. Από τη μία, πληθώρα μηνυμάτων στήριξης, αλληλεγγύης και ενσυνείδησης αναδύθηκαν στο Διαδίκτυο. Από την άλλη, δεν έλειψαν οι εντάσεις, η πόλωση, και μία σειρά νέων και ύποπτων λογαριασμών που δημιουργήθηκαν «εν μια νυκτί», σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο ερευνητής Φλόρεντς Τσελάι.

Η διαδικτυακή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journalists about Journalism, προσπάθησε να χαρτογραφήσει το κλίμα που επικράτησε στο Twitter, χρησιμοποιώντας δεδομένα και εργαλεία διαθέσιμα στον οποιονδήποτε. Με τη χρήση σχετικών λέξεων-κλειδιών –όπως #foties, #pyrkagies, #mati– συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν συνολικά περίπου 93.000 αναρτήσεις στο Twitter, οι οποίες ξεκίνησαν σποραδικά το απόγευμα της 23ης Ιουλίου και κορυφώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της 24ης. Προτού προβούν σε μια αναλυτικότερη ποσοτική έρευνα, οι αναλυτές κατέληξαν στο πρώτο συμπέρασμα πως ελάχιστες αναρτήσεις είχαν ενημερωτικό ή σχολιογραφικό χαρακτήρα και πως τα περισσότερα tweets χαρακτηρίζονταν από ένταση και πόλωση. «Τηρουμένων των ποιοτικών αναλογιών, παρόμοια κατάσταση είχαμε δει μόνο στην περίοδο των “κρίσιμων Eurogroups” του καλοκαιριού του 2015 και ειδικότερα τις μέρες πριν από το δημοψήφισμα», αναφέρει ο Τσελάι, ο οποίος προσθέτει πως κύριο χαρακτηριστικό εκείνων των ημερών ήταν η ξαφνική δημιουργία πολλών λογαριασμών εν μια νυκτί, τα οποία συσσωρεύονταν πίσω από συγκεκριμένα hashtags.

Προχωρώντας στην αναλυτικότερη έρευνα των λογαριασμών, οι ερευνητές κατέληξαν πως τουλάχιστον 20 λογαριασμοί που αναφέρονταν στις πυρκαγιές δημιουργήθηκαν αφότου αυτές είχαν ξεκινήσει, και παρατήρησαν πως οι νέοι λογαριασμοί εμφάνιζαν μια κοινή ροπή πολέμου εναντίον ενημερωτικών και τηλεοπτικών σταθμών. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα από τους 100 «πολυγραφότερους» ή πιο ενεργούς λογαριασμούς στο Twitter, μόλις 5 με 10 ήταν επαγγελματικοί ή ειδησεογραφικοί.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους σε αναρτήσεις που στοχοποιούσαν συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης –άλλωστε, hashtags όπως το #skai_xeftiles ήταν αρκετά δημοφιλή στα προφίλ που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές. Στο σύνολο των 93.000 tweets που αναφέρονται στις πυρκαγιές, παρατηρήθηκαν περίπου 9.000 αναρτήσεις που περιείχαν το προαναφερόμενο hashtag, και οι οποίες δημοσιεύθηκαν από 3.000 μοναδικούς χρήστες. Αρκετοί από αυτούς ήταν νέοι λογαριασμοί που δημιουργήθηκαν μετά την εξάπλωση των πυρκαγιών. Οι ερευνητές δεν σχολίασαν περαιτέρω τους λογαριασμούς, παρέθεσαν όμως μερικές αναρτήσεις για να αφήσουν στην κρίση του αναγνώστη τα κίνητρα και τις σημασίες πίσω από τις δημοσιεύσεις.

«Χρόνια είχα να δω tv και μόλις έπεσα πάνω στον #skai_xeftiles. Ε, μα το σάλιο μου δεν φτάνει να φτύσει την αθλιότητα», έγραψε ένας από τους νέους λογαριασμούς. «Για όλα τα δεινά που περνάμε φταίει ένας 40χρονος Αλέξης; Πρόβατα. #skai_xeftiles» ανήρτησε ένας άλλος. Το φαινόμενο των νέων λογαριασμών, που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές και στοχοποιούν μέσα μαζικής ενημέρωσης, φαίνεται να είναι αρκετά πολύπλευρο, και οι ερευνητές ανέφεραν πως συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειές τους για την ανάλυση των δεδομένων. «Θα συνεχίσουμε την έρευνα εστιάζοντας στη στοχοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία κατά την κοινή άποψη με την οποία συντασσόμαστε, αποτελούν θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης», αναφέρει ο Τσελάι στην κατακλείδα της έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή