Εξάωρη αυτοψία εισαγγελέως Αρείου Πάγου στα καμένα στο Μάτι

Εξάωρη αυτοψία εισαγγελέως Αρείου Πάγου στα καμένα στο Μάτι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιβλική καταστροφή από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και ο θλιβερός απολογισμός της με εκατόμβη νεκρών καθορίζουν τις έρευνες της εισαγγελικής αρχής, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διερευνά προς κάθε κατεύθυνση για την απόδοση ευθυνών σε εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, εξετάζοντας μαρτυρίες και δεδομένα.

Ηδη, όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος που εποπτεύει και μετέχει προσωπικά των ερευνών, μετέβησαν στο Μάτι όπου και πραγματοποίησαν αυτοψία την περασμένη Παρασκευή, που διήρκεσε πάνω από έξι ώρες, προκειμένου να έχουν γνώμη για τις συνθήκες και το εύρος των συνεπειών της φονικής πυρκαγιάς, ώστε να συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα. Οι έρευνες πλέον δεν περιορίζονται στα αίτια της φωτιάς ούτε και στις πολεοδομικές παραβάσεις. Ο κ. Ζαγοραίος που μετέχει των ερευνών έχει ήδη ζητήσει όλες τις συνομιλίες στελεχών τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αποτυπώνουν πράξεις και παραλείψεις τις κρίσιμες ώρες της καταστροφής και πριν από αυτή, ενώ παράλληλα εξετάζονται καθημερινά δεκάδες μάρτυρες που συνεισφέρουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις για τα γεγονότα και για τους υπευθύνους της πρωτοφανούς καταστροφής. Οι μαρτυρικές καταθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφέρουν στην έρευνα νέα δεδομένα που οδηγούν σε νέους μάρτυρες σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού σε όλες του τις εκφάνσεις και στο πεδίο των παραγόντων της αυτοδιοίκησης και πρωτίστως της περιφέρειας, οι αρμοδιότητες της οποίας ορίζονται από τον νόμο ως σημαντικές σε τέτοια έκτακτα γεγονότα. Κι ενώ η εισαγγελική έρευνα προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ξεπερνώντας τη ραστώνη του Αυγούστου και την επακόλουθη παράλυση των κρατικών υπηρεσιών, οι μηνύσεις που γίνονται από θύματα και άλλους φορείς για την απόδοση ευθυνών για τους νεκρούς και τις καμένες περιουσίες καθημερινά αυξάνονται.

Αλλωστε, η έρευνα για τη φονική πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε αρχικά με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για να εμπλουτιστεί στη συνέχεια με συμπληρωματική παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή που ζήτησε να διερευνηθούν και οι ευθύνες για την αυθαίρετη δόμηση και τις μπαζωμένες παραλίες, έχει εκ των πραγμάτων δρομολογηθεί από τις καθημερινές αποκαλύψεις μέσω του Τύπου, στελεχών και εργαζομένων σε Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ κ.ά., που περιγράφουν παραλείψεις και πράξεις που συνετέλεσαν στην καταστροφή.

Μήνυση Κωνσταντοπούλου

Στο πεδίο των μηνύσεων και των αναφορών για την αναζήτηση ευθυνών για την πυρκαγιά που κόστισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές και ανυπολόγιστες καταστροφές προστέθηκε, χθες, και η επικεφαλής του κόμματος Πλεύσις, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κατέθεσε στην Εισαγγελία αναφορά 17 σελίδων περιγράφοντας ευθύνες κυβερνητικών στελεχών, υπηρεσιακών παραγόντων Πυροσβεστικής, Ελληνικής Αστυνομίας και αυτοδιοικητικών, ζητώντας την τιμωρία τους.

Η ίδια χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της φονικής πυρκαγιάς «ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης» και αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης στο θέμα, βασιζόμενη σε μαρτυρίες από τον τόπο της καταστροφής και σε αποκαλύψεις που είδαν τις ημέρες που πέρασαν το φως της δημοσιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή