Χωρίς μηχανήματα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου το τραμ

Χωρίς μηχανήματα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου το τραμ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξοπλισμό από το τραμ επιχειρεί η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ να καλύψει τα κενά που διαπιστώνει ότι υπάρχουν στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ετσι, οι στάσεις του τραμ μένουν «γυμνές» προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού.

Με τη σταδιακή εφαρμογή του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου άρχισαν να διαφαίνονται οι σημαντικές ελλείψεις σε εκδοτικά μηχανήματα, καθώς εκ του αποτελέσματος διαπιστώθηκε ότι ο αρχικός σχεδιασμός απείχε πολύ από τις πραγματικές ανάγκες. Αποφασίστηκε ότι η ταχύτερη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού από τις ελλείψεις σε εκδοτικά μηχανήματα, ήταν η μεταφορά ορισμένων εξ αυτών από τις λιγότερο «δημοφιλείς» στάσεις του τραμ. Αποτέλεσμα, όμως, είναι μετά την αποψίλωση του τραμ από εκδοτικά μηχανήματα να προκύψουν στάσεις που δεν παρέχουν τη δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίου. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν αυτόματα μηχανήματα από 26 από τις συνολικά 48 στάσεις του τραμ, στις οποίες οι επιβάτες δεν μπορούν πλέον να προμηθευτούν εισιτήρια ή να επαναφορτίσουν τις κάρτες τους. Ακόμη, όμως, και στις στάσεις που παραμένουν μηχανήματα έκδοσης και επαναφόρτισης εισιτηρίων, αυτά δεν επαρκούν, καθώς δεν είναι λίγες οι στάσεις όπου για την εξυπηρέτηση στις δύο αποβάθρες διατίθεται μόλις ένα μηχάνημα.

Με εξώδικη διαμαρτυρία του ο σύλλογος εργαζομένων τραμ καταγγέλλει την αποξήλωση των 26 μηχανημάτων από στάσεις του τραμ «λόγω κακού συντονισμού από την αρμόδια εταιρεία», καθώς και την υπολειτουργία του οικίσκου έκδοσης εισιτηρίων στην τερματική στάση του Συντάγματος. «Η κωλυσιεργία σας είναι στα όρια της βαριάς αμέλειας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα και κέρδη με οικονομική ζημία για τον φορέα μας», αναφέρουν, ζητώντας την επανατοποθέτηση των αυτόματων μηχανημάτων στις στάσεις του τραμ.

Το κενό στον σχεδιασμό εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο ΟΑΣΑ θεώρησε αρχικώς ότι όλα τα παλαιά μηχανήματα έκδοσης χάρτινου εισιτηρίου στο μετρό θα αναβαθμίζονταν προκειμένου να εκδίδουν το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ήταν εφικτό για όλα τα παλιά μηχανήματα, καθώς η δυνατότητα παρέμβασης και αναβάθμισης του λογισμικού παρέχεται μόνο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία αυτόματων εκδοτηρίων. Ομως και σε αυτά η διαδικασία αναβάθμισης καθυστερεί σημαντικά, ενώ εξακολουθεί η εταιρεία να μη γνωρίζει τον ακριβή αριθμό αυτόματων μηχανημάτων που επιδέχονται αναβάθμισης. Υπολογίζεται ότι στην υπηρεσία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα μπουν από 70 έως 120 μηχανήματα παλαιού τύπου, αν και αυτά τα νούμερα αποτελούν απλώς μια εκτίμηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση στην αναβάθμιση των παλαιών μηχανημάτων οφείλεται στην κατασκευάστρια εταιρεία η οποία αναμένει την έγκριση της Αττικό Μετρό.

Ουρές στους σταθμούς

Στο μεταξύ, τα προβλήματα και στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού παραμένουν σοβαρά παρά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση είναι περιορισμένη λόγω θέρους. Οι ουρές στα αυτόματα μηχανήματα είναι μεγάλες, καθώς, όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι στις ΣΤΑΣΥ, λόγω του λογισμικού των μηχανημάτων εμφανίζεται σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Στον προγραμματισμό των ΣΤΑΣΥ είναι η αναβάθμιση του λογισμικού και των νέων εκδοτικών μηχανημάτων, ώστε να προχωρούν στην έκδοση των εισιτηρίων ταχύτερα από ό,τι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή