Σύρος: Αυτοσχέδιες ψησταριές μέσα σε πευκοδάσος εντόπισε η Πυροσβεστική (φωτογραφίες)

Σύρος: Αυτοσχέδιες ψησταριές μέσα σε πευκοδάσος εντόπισε η Πυροσβεστική (φωτογραφίες)

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε μία μία ούτε δύο αλλά τρεις μεγάλου μεγέθους χτιστές, πέτρινες ψησταριές εντοπίστηκαν στην παραλία Γριά Σπηλιά (γνωστή και ως “Αμερικάνου”), στον όρμο Γράμματα, στη Σύρο. Και οι τρεις μάλιστα έχουν κατασκευαστεί ακριβώς κάτω από πεύκα και, όπως φαίνεται, εξυπηρετούν τις ανάγκες ελεύθερων κατασκηνωτών που κάθε καλοκαίρι, εδώ και χρόνια, επιλέγουν την παραλία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Στις φωτογραφίες φαίνεται καθαρά πως οι ψησταριές φέρουν ίχνη πολύ πρόσφατης καύσης, κάτι που μαρτυρούν και τα διάφορα αξεσουάρ και εξαρτήματα που βρίσκονται γύρω τους, όπως σχάρες, βουρτσάκια, λαβίδες. Για “εξοργιστική και άκρως επικίνδυνη εικόνα” κάνει λόγο ο Διοικητής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος Σπυρίδων Πέτρου, ο οποίος πριν από περίπου δέκα ημέρες πραγματοποίησε αυτοψία στην παραλία.

Σύρος: Αυτοσχέδιες ψησταριές μέσα σε πευκοδάσος εντόπισε η Πυροσβεστική (φωτογραφίες)-1

Ο ίδιος, μετά τα όσα αντίκρισε στην περιοχή, συνέταξε σχετικό έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ο υψηλότατος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στην περιοχή, από τη χρήση των υπαίθριων αυτών ψησταριών αλλά και ο κινδυνος ταχύτατης εξάπλωσής της στην ευρύτερη περιοχή, βοηθούντων και των ισχυρών ανέμων που πνέουν τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί.

Σύρος: Αυτοσχέδιες ψησταριές μέσα σε πευκοδάσος εντόπισε η Πυροσβεστική (φωτογραφίες)-2

Το σχετικό έγγραφο του κ. Πέτρου απεστάλη μετά από σύο εικοσιτετράωρα σε όλες τις αρμόδες αρχές και υπηρεσίες του νησιού: Στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις αρμόδιες υγειονομικές Υπηρεσίες της, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου και το στο Λιμεναρχείο Σύρου, ωστόσο μόνον το τελευταίο ανταποκρίθηκε στις επισημάνσεις του κ. Πέτρου, γνωστοποιώντας του πως θα δεσμεύσει πλωτό σωστικό σκάφος ιδιώτη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί νέα αυτοψία στην περιοχή, από μεικτό κλιμάκιο, όπως ζήτησε ο Αρχιπύραρχος. Σιωπή ιχθύος ωστόσο τηρούν μέχρι αυτή την ώρα όλες οι υπόλοιπες αρμόδιες αρχές που, όπως φαίνεται, γνωρίζουν καλά πως εδώ και χρόνια, τόσο στον Ορμο Γράμματα όσο και σε γειτονικές παραλίες πραγματοποιούνται ανάλογες δραστηριότητες με υπαίθριες φωτιές από τους ελεύθερους κατασκηνωτές.

Το ιδιόμορφο της περιοχής

Στην παραλία Γριά Σπηλιά (όπου εντοπίστηκαν τόσο οι τρεις πέτρινες ψησταριές όσο και πολλές ακόμη αυτοσχέδιες, διάσπαρτες στην αμμουδιά), η  πρόσβαση γίνεται μόνον από τη θάλασσα ενώ απο την ξηρά η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από ένα στενό μονοπάτι, μέσα από πλαγιές και ένα μικρό διάσελο, μετά από πεζοπορία περίπου μίας ώρας. Οπως αναφέρει στην “Κ” ο κ. Πέτρου, “η περιοχή είναι απόλυτα μη προσβάσιμη από επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στο σημείο θα μπορέσουν να επιχειρήσουν μόνον εναέρια μέσα, τα οποία ωστόσο δεν θα καταφέρουν να προσεγγίσουν το νησί σε λιγότερο από 25-30 λεπτά, χρόνος μοιραία πολύς για να προληφθεί εξάπλωση της φωτιάς και ανάπτυξή της σε μεγάλο μέτωπο ή σε πολλά μικρότερα”, συνεχίζει και προσθέτει: “Ακόμη και οι κατασκηνωτές θα εγκλωβιστούν. Είτε θα αναγκαστούν να διαφύγουν στη θάλασσα είτε, ίσως από τον πανικό τους, θα πρέπει να τρέξουν στις πλαγιές πάνω από την παραλία, μέσα από το πευκοδάσος που θα φλέγεται, χωρίς να μπορέσουν να εντοπίσουν εύκολα το μονοπάτι. Αν η φωτιά εκδηλωθεί αργά το βράδυ, την ώρα που οι περισσότεροι κοιμούνται στις σκηνές τους, δεν θα ατιληφθούν καν ότι έχει ξεκινήσει πυρκαγιά”, τονίζει.

Σύρος: Αυτοσχέδιες ψησταριές μέσα σε πευκοδάσος εντόπισε η Πυροσβεστική (φωτογραφίες)-3

Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα

Παρά τις σχεδόν καθημερινές περιπολίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού, ιδιαίτερα τις ημέρες Υψηλού και Πολύ Υψηλού Κινδύνου (Κατηγορίες 3 & 4 αντίστοιχα, σύμφωνα με το Δείκτη που καθημερινά δημοσιοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), δεν θα είναι εύκολο να προληφθεί μια ενδεχόμενη καταστροφή. Τόσο στη Σύρο όσο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπου οι πυρκαγιές που σημειώνονται δεν είναι λίγες ούτε τόσο ακίνδυνες όσο πιστεύουν πολλοί, τα περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών δυστυχώς δεν είναι λίγα. “Εχουμε προχωρήσει σε επ' αυτοφώρω συλλήψεις κυρίως μελισσοκόμων που εξακολουθούν να καπνίζουν τις κυψέλες τους ακόμη και τα μεσημέρα, τις ημέρες Υψηλού Κινδύνου”, σημειώνει ο κ. Πέτρου. Ο ίδιος, με την τοποθέτησή του στη θέση του Περιφερειακού Διοικητή, στα τέλη Μαΐου, είχε έγκαιρα πραγματοποιήσει ενημερωτική συνάντηση με τους μελισσοκόμους του νησιού και είχε μοιράσει σχετικά ενημερωτικά κείμενα για τις ενέργειες που θα πρέπει να αποφύγουν κατά τις ημέρες Υψηλού Κινδύνου, ωστόσο δεν φαίνεται να συμμορφώθηκαν όλοι, ενώ ένας από τους προσαχθέντες μελισσοκόμους διατελεί Αντιδήμαρχος του νησιού.

Ο Κ. Πέτρου είχε εξαρχής προχωρήσει σε σειρά ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης, στη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου, ζητώντας εγγράφως και έπειτα από κατ' ιδίαν συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα από διοργανωτές εκδηλώσεων, πανηγυριών και άλλων εορτών, όπως να μην τοποθετηθούν υπαίθριες ψησταριές, ενώ απαγόρεψε τη χρήση πυροτεχνημάτων. Ζήτησε βεβαίως την άμεση καταστροφή και απομάκρυνση των υπαίθριων ψησταριών στις παραλίες ελεύθερης κατασκήνωσης. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο μέτρο, οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί ούτε φαίνεται να διαθέτουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά σε περίπτωση ενδεχόμενης πυρκαγιάς. “Μία φωτιά στο πευκοδάσος της Γριάς Σπηλιάς μπορεί να εκδηλωθεί πολύ εύκολα και η εξάπλωσή της θα είναι ταχύτατη”, τονίζει ο κ. Πέτρου. “Καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει δρόμος για να πλησιάσουν πυροσβεστικά οχήματα, η φωτιά μπορεί να φτάσει μέχρι τα σπίτια κοντινών οικισμών. Δήμος και Αστυνομία θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα. Είναι αδιανόητο να λειτουργούν ψησταριές σε υπαίθρια περιοχή, εν μέσω Αντιπυρικής Περιόδου οπότε και απαγορεύεται κάθε άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο. Είναι παράλογο να είναι γνωστή η ύπαρξή τους τόσα χρόνια, να εωρείται καθιερωμένο και φυσιολογικό να καίνε καθημερινά, και να μην αντιδρά κανείς, παρά τον τεράστιο κίνδυνο”, καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή