ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμαρχος Κάσου στην «Κ»: Αποχωρεί ο μοναδικός γιατρός του νησιού

Δήμαρχος Κάσου στην «Κ»: Αποχωρεί ο μοναδικός γιατρός του νησιού

Αντιμέτωπο με μεγάλο κίνδυνο ενόψει του επερχόμενου χειμώνα βρίσκεται το νοτιότερο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, η Κάσος. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, από 1η Νοεμβρίου το νησί μένει χωρίς την παρουσία γιατρού.

«Ο αγροτικός γιατρός που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νησί πρόκειται να φύγει τέλος Οκτωβρίου», εξηγεί στην «Κ» η δήμαρχος του νησιού, Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, η οποία παράλληλα απευθύνει έκκληση για άμεση λύση του προβλήματος που έχει ανακύψει. «Ο άνθρωπος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και προσφέρει τις υπηρεσίες του. Αυτή φθάνει στο τέλος της, έτσι θα μείνουμε χωρίς γιατρό. Εγκαίρως έχουμε ενημερώσει όλους τους αρμοδίους φορείς ενώ αποστείλαμε και επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Υγείας κ. Ξανθό. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση», τονίζει επιπροσθέτως στην «Κ» η κυρία Σορώτου-Τσανάκη.

«Εχουμε μεγάλη ανησυχία. Στο νησί διαβιούν τον χειμώνα 1.000 κάτοικοι εκ των οποίων τα 185 είναι παιδιά. Είμαστε περήφανοι που έχουμε τόσα πολλά παιδιά εδώ. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μείνουμε χωρίς περίθαλψη. Οι μεσήλικες του νησιού φεύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να εργαστούν για να κρατήσουν ζωντανό το νησί και τις οικογένειές τους», επισημαίνει η δήμαρχος Κάσου.

Την ίδια ώρα περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί. «Ενώ υπάρχει πολυδύναμο ιατρείο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ιατρό, νοσηλευτή, χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος και οδηγό ασθενοφόρου, εμείς έχουμε μείνει με έναν αγροτικό γιατρό. Το ασθενοφόρο το οδηγεί εθελοντής, ο οποίος παράλληλα εκτελεί και χρέη τραυματιοφορέα. Το καλοκαίρι λόγω της τουριστικής κίνησης εστάλη στο νησί αγροτικός ιατρός από την Κάρπαθο για είκοσι ημέρες που και εκείνος υπηρετούσε την στρατιωτική θητεία του. Φυσικά έχει αποδεσμευτεί», τονίζει παράλληλα προσθέτοντας: «Αν δεν δώσουν πλεονεκτήματα και κίνητρα δεν πρόκειται να έρθουν στο νησί ιατροί. Πάντως δεν έχουμε καμία ενημέρωση αν έχει δημοσιευθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αν κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει άμεσα, δεν γνωρίζουμε τίποτα».

Υπογραμμίζει δε ότι «μάλλον» οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν που βρίσκονται αυτά τα νησιά και πως, δυστυχώς, οι ακρίτες ξεχνιούνται εύκολα. «Εμείς που ζούμε στα νησιά αυτά για να κρατούμε την ελληνική σημαία ψηλά», όπως τονίζει στην «Κ».

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή της δημάρχου Κάσου:

«Κύριε Υπουργέ, Με την επιστολή μας αυτή, επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο τραγικό θέμα της έλλειψης ιατρών και όχι μόνο, που πρέπει να στελεχώνουν το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Κάσου.  Η νέα αφορμή για την αναφορά μας σ’ αυτό το θέμα, μας δίνει το γεγονός ότι το νησί μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς Ιατρό αρχές Νοεμβρίου! Και γιατί θα συμβεί αυτό;

Απλούστατα ο μοναδικός αγροτικός ιατρός που υπηρετεί σήμερα στο ΠΠΙ Κάσου πρόκειται να φύγει και το μόνο δεδομένο είναι η προκήρυξη για την πλήρωση μιας θέσης αγροτικού ιατρού, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για τη συνέχιση της παροχής περίθαλψης των κατοίκων του νησιού μας. Ας σημειωθεί επίσης, ότι, θα πρέπει να περιμένουμε την αποχώρηση του μοναδικού αγροτικού ιατρού, που υπηρετεί σήμερα, για να προκηρυχθεί η δεύτερη θέση μέσα στον χειμώνα, γεγονός που δεν μας δημιουργεί καμία αισιοδοξία για έγκαιρη πλήρωση της θέσης του.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ περιμένουμε τον αντικαταστάτη του εξειδικευμένου ιατρού, η θέση του οποίου συμπληρώνει ήδη τρεις μήνες, κενή. Κύριε Υπουργέ…

Εάν στα παραπάνω αναφερόμενα, προσθέσουμε και τη μακροχρόνια αδικαιολόγητη έλλειψη λοιπού προσωπικού, όπως νοσηλευτή, χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος και οδηγού ασθενοφόρου, είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την αγωνία μας για την προσφορά ιατρικής περίθαλψης στους κατοίκους του νησιού μας και γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε την προσωπική σας παρέμβαση, ώστε να καλυφθούν άμεσα και με τον προβλεπόμενο τρόπο, οι θέσεις του προσωπικού στο ΠΠΙ Κάσου, με μέγιστη προτεραιότητα αυτή της κάλυψης της θέσης του εξειδικευμένου ιατρού, προτού να είναι πολύ αργά».