Ανανέωση διπλώματος με εξέταση για οδηγούς άνω των 74 ετών

Ανανέωση διπλώματος με εξέταση για οδηγούς άνω των 74 ετών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξανά στο τιμόνι, σε συνθήκες εξέτασης θα βρεθούν οι οδηγοί Ι.Χ. οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, που συγκεκριμενοποιεί τις προβλέψεις του προσφάτως ψηφισθέντος ΚΟΚ, οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις ώστε να διαπιστώνεται η ικανότητά τους στην οδήγηση. Πρόκειται, μάλιστα, για διαδικασία η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια μαζί με τις ιατρικές βεβαιώσεις, που πρέπει να προσκομίζουν και με το ισχύον καθεστώς. Οι άνω των 80 ετών οδηγοί θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα εξετάζονται στο σύνολο του προγράμματος, που ελέγχονται όσοι δίνουν εξετάσεις για τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εξεταστούν θεωρητικά στα σήματα. Σε ανανέωση διπλώματος υποχρεούνται και οι οδηγοί άλλων χωρών που ζουν και κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο που εγγυάται μεγαλύτερη οδική ασφάλεια αλλά και προστασία των οδηγών, όπως σημειώνουν στελέχη του, προσθέτοντας ότι «οι διαδικασίες που προβλέπονται εισάγουν και την πρακτική άσκηση εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα, προκειμένου να είναι έμπρακτη η απόδειξη της ικανότητας».

Οι εξεταστές οδήγησης από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι η επιμόρφωση των ηλικιωμένων οδηγών είναι επιτακτική, ωστόσο εκφράζουν αντιρρήσεις σχετικά με τον τρόπο που προωθείται από το υπουργείο Υποδομών. Υποστηρίζουν ότι η εξέταση στα άτομα άνω των 74 ετών θα πρέπει να συνοδεύεται και από κάποιο επιμορφωτικό σεμινάριο και κάποια πρόσθετη θεωρητική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η εξέταση θα γίνεται στο όχημα του εξεταζόμενου και απουσία εξεταστή.

Στην ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι όσοι (υποψήφιοι κάτοχοι διπλώματος) απορρίπτονται σε θεωρητικές εξετάσεις πάνω από τέσσερις φορές έχουν δικαίωμα επανεξέτασης μετά την παρέλευση δεκατεσσάρων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή