Διαμαρτυρία εργαζομένων στο ΚΥΤ Μόριας

Διαμαρτυρία εργαζομένων στο ΚΥΤ Μόριας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξω από το ΚΥΤ Μόριας στάθηκαν επί τρεις περίπου ώρες οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου προχθές το πρωί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά και τις συνθήκες που επιβαρύνουν τους ίδιους, αλλά και τους αιτούντες άσυλο, λόγω του υπερπληθυσμού που άγγιζε τα 9.000 άτομα.

Ο Γιώργος Ματθαίου, υπάλληλος ΚΥΤ Μόριας και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τόνισε: «Κάνουμε μια προειδοποιητική κινητοποίηση. Εχουμε πάρα πολλά προβλήματα, τον υπερπληθυσμό για παράδειγμα. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν σχέδια από πλευράς υπουργείου». Για τα ίδια προβλήματα έγιναν κινητοποιήσεις και στη Χίο και την Κω.

Ο κ. Ματθαίου επεσήμανε τα προβλήματα μειωμένου προσωπικού στο ΚΕΕΛΠΝΟ. «Ζητάμε άμεσα την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ γιατί δημιουργούνται προβλήματα και στους φιλοξενουμένους και στους εργαζομένους».

Ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής εργαζομένων του ΚΥΤ Μόριας, Βασίλης Ντάβας, τόνισε: «Τραγική η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του υπερπληθυσμού και των συνεχώς αυξανόμενων ροών. Ο αριθμός των 8.700 αιτούντων άσυλο, αντί των 3.100 που αντέχει η υποδομή, έχει κάνει την επιβίωσή τους τραγική.

Θέλουμε τη βελτίωση για εκείνους, αλλά και για μας τους εργαζομένους. Πολλές μέρες δεν μπορούμε να σταθούμε εδώ από τη δυσοσμία». Ανέφερε ότι το ΚΥΤ Μόριας έπρεπε να κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. «Δεν φαίνεται ο ανθρωπισμός μας μόνο αν τους παραλαμβάνουμε και εν τέλει αυτοί οι άνθρωποι να κοιμούνται στα χαλίκια. Λειτουργήσαμε το ΚΥΤ όταν οι άνθρωποι ήταν σε κατάλληλες συνθήκες, το θέλουμε και τώρα. Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις από υπουργούς και τη διοίκηση. Απαιτούμε ενέργειες». Προσέθεσε, επίσης, ότι «κατασπαταλούνται χρήματα για τις εταιρείες εκκενώσεως βόθρων», αντί να λυθεί το γραφειοκρατικό πρόβλημα και να προχωρήσει το έργο επισκευής της αποχέτευσης και σύνδεσής της με τον βιολογικό καθαρισμό. Από την πλευρά του ο διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης, σχολίασε: «Εγώ συμπαρίσταμαι στο προσωπικό μου γιατί έχουν δίκιο σε ό,τι αναφέρουν. Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες. Ενώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μετακινείται ο κόσμος στην ενδοχώρα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, είχαμε 320 αφίξεις, κυρίως Αφγανών. Με αυτό το δεδομένο δυσκολεύεται η αποσυμφόρηση του κέντρου».

Το αποχετευτικό

Για το θέμα της αποχέτευσης διαπίστωσε ότι η γραφειοκρατική καθυστέρηση δεν οφείλεται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά στην Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομίας. «Κωλυσιεργούν χωρίς λόγο και αφήνουν τους ανθρώπους να εργάζονται μέσα στα λύματα, ενώ δυσκολεύει πάρα πολύ η διαμονή των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων των γύρω χωριών».

Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο στον Πειραιά, επανέλαβε ότι γίνεται οργανωμένα: «Είναι ήδη έτοιμη η λίστα των 1.800 ανθρώπων να φύγουν τις επόμενες ημέρες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή