«Παγώνει» για ένα χρόνο η υποχρεωτική διαμεσολάβηση

«Παγώνει» για ένα χρόνο η υποχρεωτική διαμεσολάβηση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης μέχρι της 16 Σεπτεμβρίου του 2019 αποφάσισε, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Οπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός προέβη στη συγκεκριμένη απόφαση αφενός λόγω της απόφασης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έκρινε ότι η υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης είναι αντισυνταγματική αλλά και «προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου».

Εξωδίκως, πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές διευκρίνιζαν στην «Κ» πως πρόκειται για κίνηση στρατηγικής, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο νέος υπουργός «κλείνει» ένα ακόμα από τα «μέτωπα» που είχε ανοίξει ο προκάτοχός του Σταύρος Κοντονής με δικαστές και δικηγόρους.

Η υποχρεωτική προσφυγή στη διαμεσολάβηση για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις τόσο από τους δικηγόρους όσο και από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι τότε έκαναν λόγο για «ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης».

Η υπόθεση έφθασε στη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έπειτα από αίτημα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρη Βερβεσού, ενώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση έκανε δεκτή την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η ισχύς των διατάξεων επρόκειτο να ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Καλογήρου με τους εκπροσώπους δικηγόρων, δικαστών και εισαγγελέων είχε προαναγγείλει την αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις, η προσφυγή στη διαμεσολάβηση (σ.σ.: πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια) είναι υποχρεωτική, μεταξύ άλλων, για διαφορές ανάμεσα σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας, για διαφορές από αμοιβές, για οικογενειακές διαφορές, για ατομικές εργατικές διαφορές κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η προαιρετική διαμεσολάβηση παραμένει σε ισχύ, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους πολίτες το επιθυμούν να επιλύσουν συναινετικά αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή