Ικανοποίηση δικαστών και εισαγγελέων για την αναστολή της διαμεσολάβησης

Ικανοποίηση δικαστών και εισαγγελέων για την αναστολή της διαμεσολάβησης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή της για την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να αναστείλει την εφαρμογή της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά και τη βούλησή της για επανεξέταση του ζητήματος, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μία ημέρα μετά την κατάθεση της τροπολογίας που προβλέπει την αναστολή του μέτρου, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνει ότι η απόφαση του υπουργείου «κινείται στη σωστή κατεύθυνση». «Είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης του πολίτη στον φυσικό δικαστή του, ζήτημα για το οποίο η ένωση έδωσε μάχη με όλες τις δυνάμεις της από την αρχή. Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και η συνακόλουθη αναστολή του νόμου δικαίωσαν τις θέσεις και τις προσπάθειές μας. Οι συνθήκες είναι πια ώριμες για την ουσιαστική συζήτηση της μελέτης που καταθέσαμε για την εισαγωγή της δικαστικής διαμεσολάβησης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως και άλλες δικαστικές ενώσεις, είχε ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, ενώ την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον νόμο που θέσπισε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχαν εκφράσει και οι δικηγόροι.

Σχολιάζοντας την επιλογή του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να αναστείλει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, κάποιοι έκαναν λόγο για «αποδόμηση των ρυθμίσεων Κοντονή», δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριχοτόμηση του πρωτοδικείου, και μάλιστα τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του.

Κινήσεις στρατηγικής

Ωστόσο, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν επιμένουν πως τόσο η αναστολή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης όσο και η απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριχοτόμηση του πρωτοδικείου ήταν κινήσεις στρατηγικής από πλευράς του νέου υπουργού, ο οποίος σε αυτή τη χρονική συγκυρία επιθυμεί να «κλείσει» τα «μέτωπα» που παραμένουν «ανοικτά» μεταξύ κυβέρνησης, δικηγόρων και –κυρίως– δικαστών. Επισήμως πάντως, σε ανακοίνωση του υπουργείου που ακολούθησε την τροπολογία για αναστολή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, αναφέρεται ότι αιτία για την επιλογή αυτή απετέλεσε η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έκρινε ότι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι αντισυνταγματική, αλλά και προκειμένου «να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου».

Η ισχύς των διατάξεων επρόκειτο να ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Καλογήρου με τους εκπροσώπους δικηγόρων, δικαστών και εισαγγελέων προανήγγειλε την αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις, η προσφυγή στη διαμεσολάβηση (σ.σ. πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια) είναι υποχρεωτική, μεταξύ άλλων, για διαφορές ανάμεσα σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας, για διαφορές από αμοιβές, για οικογενειακές διαφορές, για ατομικές εργατικές διαφορές κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή