ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρνείται κάθε ευθύνη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η Ρένα Δούρου

arneitai-kathe-eythyni-gia-ti-foniki-pyrkagia-sto-mati-i-rena-doyroy-2285147

 Σε αποποίηση των ευθυνών που τις καταλογίζουν με μηνύσεις τους συγγενείς δεκάδων θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, προχώρησε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε δια του συνηγόρου της, στους εισαγγελείς που ερευνούν πράξεις και παραλείψεις αρμοδίων που συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς το περασμένο καλοκαίρι, με εκατόμβη νεκρών και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Η Ρένα Δούρου στο υπόμνημά της, ισχυρίστηκε ότι η περιφέρεια δεν έχει ευθύνη για την τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς σημειώνοντας πως «η αυτοδιοίκηση δεν σβήνει φωτιές ούτε απομακρύνει προληπτικά χωρίς εισήγηση της Πυροσβεστικής». Σημείωσε ότι δεν υπήρξε εντολή για εκκένωση της πληγείσας περιοχής και διατείνεται ότι η ίδια έπραξε το καθήκον της.

Η περιφερειάρχης Αττικής έχει κληθεί σε εξηγήσεις από τις εισαγγελικές αρχές ως ύποπτη για τέλεση αδικημάτων σχετικά με τη φονική πυρκαγιά και ελέγχεται για πράξεις, αλλά κυρίως παραλείψεις, που συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της απώλειας δεκάδων πολιτών.

Η περιφερειάρχης στο εκτενές υπόμνημά της, υποστήριξε ότι οι ΟΤΑ δεν έχουν δεν έχουν αρμοδιότητες κατάσβεσης πυρκαγιών γιατί σύμφωνα με το νόμο η μόνη τους αρμοδιότητα τους είναι η παροχή μηχανημάτων και υδροφόρων, αν και εφόσον ζητηθούν από την Πυροσβεστική, ενώ εξήγησε, ότι  δεν μπορούσε να προχωρήσει σε οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών καθώς δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική.

Στο υπόμνημα, η περιφερειάρχης επίσης αναφέρει ότι η εισήγηση αυτή θα έπρεπε, όπως ρητά ορίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εγκαίρως και επακριβώς να καθορίζει ασφαλή δρόμο και ασφαλή τόπο της δράσης και να δοθεί στον δήμαρχο, αν αφορούσε έναν δήμο, ή την Περιφέρεια, αν αφορούσε πάνω από δύο Δήμους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και προσθέτει ότι η ίδια αν και δεν της το επέβαλε ο νόμος συγκάλεσε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.