Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για καθαρίστρια: «Ποινή από νόμο – κατάλοιπο άλλης εποχής»

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για καθαρίστρια: «Ποινή από νόμο – κατάλοιπο άλλης εποχής»

1' 4" χρόνος ανάγνωσης

Την ευθύνη στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου επιρρίπτουν οι εισαγγελείς σχετικά με την απόφαση για την 53χρονη καθαρίστρια που οδηγήθηκε στη φυλακή για παραποίηση πριν είκοσι χρόνια του απολυτήριου δημοτικού σχολείου.

Κάνουν λόγο για «κατάλοιπο άλλης εποχής» και υποστηρίζουν τους δικαστές και τους εισαγγελείς που εξέδωσαν σύμφωνα με το νόμο την απόφαση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

«Με αφορμή πρόσφατη απόφαση ποινικού δικαστηρίου, το οποίο επέβαλε σε καταδικασθείσα για παράβαση του νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/1950) ποινή καθείρξεως δέκα (10) ετών, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός στο Σύνταγμα και την εφαρμογή των Νόμων που θεσπίζονται από τη νομοθετική εξουσία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο ανωτέρω νόμος-κατάλοιπο μιας άλλης εποχής-με έντονες κατά καιρούς επικρίσεις από θεωρητικούς και εφαρμοστές του δικαίου, απειλεί στη διακεκριμένη του μορφή, όπως στην κριθείσα περίπτωση, ποινή ισόβιας κάθειρξης και σε περίπτωση αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων, ποινή κάθειρξης, τουλάχιστον, δέκα (10) ετών.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, στα πλαίσια της νομιμότητας, με την καταδικαστική απόφαση εξήντλησαν τα όρια της επιείκειας και επέβαλαν την κατώτατη προβλεπόμενη ποινή.

Κατά συνέπεια, η έκφραση υπονοιών κατά των εφαρμοστών του δικαίου από οποιονδήποτε είναι πρόδηλα εσφαλμένη και δυσχεραίνει τον επιστημονικό διάλογο για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όταν αυτές είναι αναγκαίες»